fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević tvrdi da bi pokrenuo revizije ugovora

Medojević tvrdi da bi pokrenuo revizije ugovora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, tvrdi da bi, da je u Vladi, pokrenuo revizije svih ugovora bivše vlasti o raspolaganju strateškim nacionalnim resursima, jer je to sastavni dio programa njegove partije.

„To je sastavni dio programa PzP-a i Demokratskog fronta i jedno od naših najvažnijih obećanja biračima“, naveo je Medojević u saopštenju.

On je dodao da bi pokrenuo revizije ugovora o auto-putu, kreditu sa Exim bankom, istraživanju i eksploataciji nafte i gasa, koncesijama za boksite, stečaju u Kombinatu aluminijuma, modernizaciji Termoelektrane Pljevlja i drugim korupcionaškim aranžmanima bivšeg režima.

„Sada, kao poslanik jedino mogu da pokrenem inicijativu za kontrolno saslušanje ministra kapitalnih investicija na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, u vezi svih elemenata veoma štetnog ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i gasa“, rekao je Medojević.

On tvrdi da su mu poznati mehanizmi izvlačenja profita iz sličnih aranžmana, preko off shore kompanija, ali i kako je bivši režim imao korupcioanški udio u sličnim pljačkama.

Medojević smatra da porez na dobiti nije efikasan mehanizam, jer je sporno ko kontroliše transferne cijene između povezanih kompanija, pa se može očekivati da se profit izvuče prije oporezivanja.

„’Dvostruki Irac’ sa ‘Amsterdamskim sendvičem’ poznata je tehnika izbjegavanja poreza, koju koriste određene velike korporacije, a uključuje upotrebu kombinacije irskih i holandskih filijala i off shore kompanija za preusmjeravanje dobiti u niske ili neporeske jurisdikcije. Tehnika je omogućila određenim korporacijama da dramatično smanje ukupne stope poreza na dobit“, rekao je Medojević.

On smatra da bi na kontrolno saslušanje trebalo pozvati i predstavnike Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koji su pokazali interesovanje i došli do određenih saznanja i informacija o elementima tog posla.

„Sva dokumentacija mora biti dostupna javnosti“, naveo je Medojević.

On je poručio da su PzP i DF uvijek na strani zaštite vitalnih interesa države i naroda.

„Hapšenje lopova iz bivšeg režima, revizija pljačkaških kolonijalnih ugovora i povratak korupcionaških profita državi je naša mjera patriotizma, a ne prazne priče i mahanje zastavama za honorar od 20 EUR i bonove za gorivo“, kazao je Medojević.

Najčitanije