fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević traži od Rovčanina da ne krši zakon

Medojević traži od Rovčanina da ne krši zakon

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nabojša Medojević, pozvao je izvršnog direktora Elektroprivrede (EPCG), Nikolu Rovčanina, da ne krši zakon i da razmisli o javnom zagovaranju brutalnog kršenja obaveza Crne Gore prema Energetskoj zajednici (EZ).

“Nemojte više kršiti zakon. Nemojte tražiti od ove zemlje da ne izvršava svoje međunarodne obaveze, jer firma koja vam je povjerena nije u stanju da izvršava svoje”, poručio je Medojević u otvorenom pismu, koje je Rovčaninu uputio u svojstvu građanina.

On je kazao da je primio pismo Rovčanina u kojem je naveo da je u skladu sa zakonom obavijestio Ministarstvo kapitalnih investicija o broju radnih sati koje je Termoelektrana (TE) Pljevlja iskoristila u prošloj godini i zbirno od 2018. godine.

“Bilo bi to hvale vrijedno poštovanje zakona da ste jednovremeno naložili da se obustavi rad postrojenja nakon utrošenih 20 hiljada radnih sati, koje se mogu iskoristiti u periodu od početka 2018. godine do kraja 2023. godine, što nijeste uradili”, upozorio je Medojević.

On je dodao da je TE temelj i oslonac crnogorskog energetskog sistema, ali da to nije razlog za kršenje zakona.

“Okolnost da smo EPCG povjerili TE znači da očekujemo da se tim objektom upravlja u skladu sa zakonom i da se novi temelj i oslonac energetskog sistema obezbjedi u skladu sa zakonom, kada životni vijek TE istekne”, rekao je Medojević.

On je naveo da je Rovčanin saopštio da će se temelj i oslonac energetskog sistema obezbjediti kroz nastavak rada TE Pljevlja i realizaciju projekta ekološke rekonstrukcije, što se očekujete do jula naredne godine.

Medojević je rekao da Rovčanin očekuje da se nastavak rada obezbijedi kroz pozitivan ishod razgovora predstavnika nadležnog ministarstva i Energetske zajednice, nakon čega bi se obezbjedio nastavak rada i dodatni radni sati.

“Vaša je pretpostavka da je realizacija projekta ekološke rekonstrukcije zakonito ugovorena u ranijem periodu i da će se sada taj ugovor realizovati. Kažete da je realizacija ugovora kasnila zbog pandemije, koja je proglašena 11. marta prošle godine, ali rekonstrukcija je ugovorena tek u julu, kada je pandemija uveliko bila u toku”, naveo je Medojević.

On smatra da se argument “više sile“, koja je nenadano nastupila, teško može prihvatiti.

Medojević je podsjetio da su mediji ranije objavili da je Ministarstvo kapitalnih investicija obavjestilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) o sumnjama da je taj ugovor nezakonito potpisan.

“Da li je to ugovor čiju realizaciju očekujete? Vi sada očekujete da će se primjenom, možda nezakonito potpisanog ugovora, čija je primjena odlagana deset mjeseci iz nepoznatih razloga, u narednih 14 mjeseci TE Pljevlja uskladiti sa propisanim standardima emisija i energetske efikasnosti do jula naredne godine”, kazao je Medojević.

On je dodao da pretpostavlja da postoji pisana garancija izvođača radova da će se u julu naredne godine ostvariti jednovremeno propisani standard emisija u vazduh i propisana minimalna efikasnost elektrane.

“Pretpostavljam da je ta pisana garancija predata EPCG u momentu potpisivanja ugovora u julu prošle godine i da ona podrazumijeva da će izvođač radova platiti sve štete koje za Crnu Goru nastanu ako se taj cilj ne ostvari. Pretpostavljam da se u toj garanciji jasno navode parametri koje treba ostvariti”, rekao je Medojević.

On je pozvao Rovčanina da takvu garanciju odmah objavi, ako je ima.

“Ako je nemate, pozivam vas da odmah raskinete takav ugovor i pronađete realni način kako će se temelj i oslonac našeg energetskog sistema ostvarivati u budućnosti”, naveo je Medojević u pismu.

On je od Rovčanina tražio da ne dovodi Vladu u situaciju da od partnera u ugovoru o energetskoj zajednici traži da joj odobre kršenje, a da u tom momentu energetska sigurnost Crne Gore ne bude na neki način garantovana.

Medojević je pozvao Rovčanina, koji je visoki funkcioner Demokratske Crne Gore koja se zalaže za poštovanje međunarodnih obaveza i tvrdi da EU nema alternativu, da još jednom razmisli o javnom zagovaranju brutalnih kršenja obaveza prema EZ.

“Nije valjda da se zalažete da firma Demokratske partije socijalista (DPS), Bemax i firma sina šefa poraženog režima dobiju 54 miliona EUR novca građana za rekonstrukciju TE koja ne može obezbjediti poštovanje parametara iz ugovora sa EZ. Koji je smisao potrošiti 54 miliona EUR da bi onda zatvorili TE”, pitao je Medojević.

On je tražio od Rovčanina da sljedeći put, kada bude pregovarao sa radnicima EPCG i Rudnika uglja, objasni kako će očuvati njihova radna mjesta i prava iz radnog odnosa, ako nema održivog rešenja za taj problem.

“Rješenja postoje. Nijesu laka, besplatna i bezbolna, ali su održiva i nude prosperitet građanima Pljevalja i Crne Gore. Potrebna je vizija, hrabro i stručno vođstvo za ambciozni razvojni zaokret. Od eksploatacije i pljačke ka održivom razvoju, zasnivanom na zelenim energijama i tehnološkim inovacijama”, zaključio je Medojević u pismu.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...