fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević traži objašnjenja u vezi sa emisijom državnih obveznica

Medojević traži objašnjenja u vezi sa emisijom državnih obveznica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, najavio je da će od novog ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, tražiti da objasni kada je Vlada donijela odluku o emisiji državnih obveznica od 750 miliona EUR.

“Kada je i gdje je objavljen poziv za upis i uplatu, kao i prospekt za emisiju državnih obveznica, preko koje investicione banke je odrađena, na osnovu kojeg zakonskog osnova i da li je zaduzenje bilo predviđeno rebalansom budžeta za ovu godinu, neka su od pitanja koja ću postaviti Spajiću”, naveo je Medojević u saopštenju.

On smatra da je nova Vlada emisijom 750 miliona EUR državnih obveznica pokazala da je to zaduženje pripremano najmanje tri mjeseca sa Vladom Duška Markovića.

“Ova emisija nije predviđena budžetom za ovu godinu, a još nijesmo usvojili budžet za narednu. Na osnovu kojeg zakona se Vlada zaduzila 750 miliona EUR, još se ne zna. Ovo je, po svemu sudeći, poluprivatna emisija starog i novog ministra, mimo okvira predviđenog budžetom”, saopštio je Medojević.

On je dodao da su rebalansom budžeta povećana sredstva koja nedostaju, 340 miliona EUR.

“Biće zanimljivo da saznamo preko koje banke i brokera je odrađena emisija i kakva je uloga izvjesnog Veljka Kustrova, Miloša Starovića iz Bank of America i Tijane Miković iz KPMG Beograd u dogovaranju emsije obveznica. Da li je Spajić imao aranžmane u vezi ove emisije i prije imenovanja i da li je sa njima povezan privatno ili poslovno”, pitao je Medojević.

On je ocijenio da je nova izvršna vlast Vlada kontinuiteta i da nastavlja ekonomsku politiku Demokratske partije socijalista (DPS).

“Nekontrolisano zaduživanje, bez restruktuiranja i racionalizacije javnog sektora, revizija korupcionaških aranžmana, bez restruktiranja javnih preduzeća gubitaša, nastavak finasiranja neproduktivne javne potrošnje i partijskih parazita, nema rezova u poreskoj politici i naplati duga, nema konfiskacije imovine stečene korupcijom i kriminalom, uvođenja reda u javnom sektoru i nove sistematizacije radnih mjesta”, saopštio je Medojević.

Najčitanije