fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Spajić planira zaduženje od 1,9 milijardi EUR

Medojević: Spajić planira zaduženje od 1,9 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, planira u narednoj godini zaduženje od najmanje 1,9 milijardi EUR, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“Prema planu odluke o zaduživanju koji treba da usvoji parlament, Spajić traži da se zadužimo 500 miliona EUR za finansiranje nedostajućih sredstava u budžetu, za otkup ili refinansiranje državnog duga još 900 miliona EUR i još 500 miliona EUR za finansiranje deficita i stvaranje fiskalne rezerve za 2023”,naveo je Medojević u saopštenju.

On je kazao da Spajić traži da on može da pravi svop aranžmane sa povjeriocima bez konkretnih odluka Skupštine i po nepoznatim uslovima.

“Njegovom odlukom se od ljeta ne plaćaju obaveze prema dobavljačima i sistemu javnih nabavki pa je Vlada izazvala talas nelikvidnosti sistema zdravstva. Neki dobavljači obustavljaju radove na putevima, a korisnici budžeta ne mogu da realizuju odobrene projekte i investicije”, rekao je Medojević.

Tako Spajić, kako je precizirao Medojević, neplaćanjem obaveza iz budžeta kreira lažnu javnu sliku da je deficit budžeta manji nego što stvarno jeste. Dug Fonda zdravstva je, kako je dodao, 45 miliona EUR prema dobavljačima.

“Ideja Mickeja je da kozmetičkim praksama prenese dugove Vlade iz ove u narednu godinu i stvori lažni sliku o niskom deficitu u ovoj godini. Samo laži. Samo prevare. Šibicarsko vođenje države i javnih finansija”, smatra Medojević.

On je ocijenio da je zato izbor nove vlade u najboljem interesu građana i privrede i pozvao sve partije vladajuće većine da to urade što prije.

“Javne finansije nijesu igračka i Spajiću treba odmah oteti državu iz ruku jer će je polomiti, a onda, kao i svako bezobrazno derište, pobjeći.
Onda ćemo mi morati da objašnjavamo građanima i privrednicima šta se dešava”, zaključio je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije