fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMBA: Ne treba praviti drastične promjene u sistemu

MBA: Ne treba praviti drastične promjene u sistemu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U uslovima kovid pandemije koja traje duže vrijeme, sa izuzetno negativnim uticajem na razvoj privrede, i neizvjesnosti njenog daljeg trajanja, ne treba praviti drastične promjene u sistemu, smatraju u Montenegro biznis alijansi (MBA).

“Bilo koja reforma se mora sprovoditi veoma pažljivo, posebno kada su u pitanju mikro i mala preduzeća koja bi zbog praktično vještačkog povećanja zarada, bez rasta prihoda i produktivnosti, mogla biti u problem”, rekli su iz MBA za Dan.

Oni smatraju da, ukoliko i dalje postoje mjere koje ograničavaju redovno poslovanje privrede i borbu za opstanak preduzeća, postavlja se pitanje koliko će biti uspješna primjena tog modela.

“Zato je neophodno sprovođenje programa Evropa sad sa posebnom pažnjom”, dodali su iz MBA.

Oni su naveli da su uvijek bili za smanjenje poreskih opterećenja za privredu.

“Smatramo da svako smanjenje poreskih opterećenja širi opseg poreskih obveznika i istovremeno oslobađa sredstva za nove investicije. Međutim, uticaj ove refome je da se „oslobođena sredstva“ usmjeravaju na potrošnju, a ne na nova ulaganja. Za mikro i mala preduzeća u manje razvijenim opštinama rast minimalne zarade biće posebno problematičan, posebno kod onih koji posluju u nisko profitabilnim djelatnostima. Nažalost, moglo bi doći do gašenja firmi, a to bi se moglo odraziti na povećanje sive ekonomije koja i sada opterećuje i privredu i državu”, upozorili su iz te poslovne organizacije.

Na pitanje da li su zadovoljni radom Vlade u prošloj godini po pitanju unapređenja poslovnog ambijenta, iz MBA su odgovorili da ta organizacija u posljednje vrijeme ukazuje na to da se nesumnjiv prioritet daje politici i ostvarenju stranačkih interesa umjesto razvoja ekonomije i privrede.

“Kao poslovna asocijacija koja je utkala sebe u procese izgradnje što podsticajnijeg poslovnog ambijenta na svim nivoima, neophodnog za razvoj tržišnog načina poslovanja, MBA želi da ukaže na važnost zajedničkog djelovanja svih relevantnih političkih i drugih subjekata na planu bezrezervne podrške razvoju ekonomije”, zaključili su iz MBA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije