fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMANS: Država oštećena u poslu s ugljovodonicima

MANS: Država oštećena u poslu s ugljovodonicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je u poslu istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju oštećena, jer Eni Montenegro i Novatek Montenegro neće platiti porez na dobit dok ne isplate 70 miliona EUR kredita, smatraju u Mreži za afirmaciju nevlading sektora (MANS).

Iz Ministarstva kapitalnih investicija objasnili su da je Zakonom o porezu na ugljovodonike iz 2014. godine definisano da je glavni potencijalni prihod od te industrije porez na ugljovodonike, dok se opšti porez na dobit kompanija ne primjenjuje na upstream industriju, pišu Vijesti.

Italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek počeo je krajem marta između Bara i Ulcinja prvo istražno bušenje, koje će pokazati da li ima nafte u crnogorskom podmorju. Planirano je da to istražno bušenje traje do 180 dana.

Analiza MANS-a pokazuje da su Eni Montenegro i Novatek Montenegro, holandske firme osnovane samo zbog istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori, uzele kredite od povezanih firmi, vrijedne 70 miliona EUR. Oni tvrde da država neće imati nikakvih prihoda po osnovu poreza na dobit naftnih kompanija dok ti krediti ne budu isplaćeni, što proizilazi iz Zakona o ugljovodonicima.

„Prema podacima iz finansijskog izvještaja kompanije Eni Montenegro, koja je registrovana u Crnoj Gori kao dio stranog društva, ta firma je na kraju prošle godine dugovala 21,8 miliona majci kompaniji i povezanim firmama”, naveli su iz MANS-a.

Bilans stanja pokazuje da su dugovanja prema matičnom i zavisnim preduzećima bila oko 19,7 miliona, a prema ostalim povezanim firmama 2,1 milion.

Fiinansijski izvještaji koje je ta kompanija podnijela u Holandiji pokazuju da je Eni Montenegro za posao u Crnoj Gori pozajmila 20 miliona od povezane firme Eni Finance International.

Najčitanije