fbpx
NaslovnicaMINA BusinessManjinski akcionari se grupisali u posebno udruženje

Manjinski akcionari se grupisali u posebno udruženje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Manjinski akcionari Instituta “Simo Milošević”, njih oko 300, organizovali su se, u susret privatizaciji tog preduzeća, u posebno udruženje koje hoće da se nakon eventualne prodaje državnog vlasništva, izbori za povoljniji status i učešće u upravljanju kompanijom.

Predsjednik udruženja akcionara, zaposlenih i bivših radnika Insituta, Zlatibor Vukasović, kazao je Vijestima da okupljaki 286 akcionara i da je njihov vlasnički udio nešto malo više od 12 odsto.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je sredinom oktobra javni poziv za prodaju 56,4 odsto akcijskog kapitala Instituta, koji je u većinskom vlasništvu Vlade i državnih fondova.

Tender se zatvara 14. januara.

Na pitanje šta prvo planiraju da urade u susret predstojećem tenderu, Vukasović je odgovorio da je stav Upravnog odbora da su kao udruženje jači u nastupu, kako bi nakon eventualne prodaje državnog vlasništva u Institutu izborili što povoljniji status i učešće u upravljanju.

“Naš je stav da se, ako već ne možemo uticati na to hoće li se ili ne prodati nečiji udio u vlasništvu, bar utičemo na to da se zadrži dugogodišnja medicinska i poslovna orjentacija Instituta”, dodao je Vukasović.

On je ocijenio da su uslovi tendera na prvi pogled rigorozni, ali da su i ranije bili takvi.

“Nije problem u uslovima, već u tome što oni koji su odabrani na tenderu nijesu kasnije u stanju da ispoštuju obaveze koje su preuzeli ugovorom”, smatra Vukasović.

On je saopštio da za ozbiljnu firmu treba naći ozbiljnog kupca, što do sada, kako ocjenjuje, nije bio slučaj.

Novi tender je peti po redu za prodaju 56,4 odsto državnog kapitala po cijeni koja ne može biti niža od deset miliona EUR.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije