fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMale države mogu mnogo postići u narednoj deceniji

Male države mogu mnogo postići u narednoj deceniji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ono što velike države ne mogu brzo da postignu, male zemlje mogu, i to će dokazati u narednoj deceniji, saopštio je generalni komesar Paviljona Crne Gore u okviru svjetske izložbe Expo 2020 Dubai, princ Nikola Petrović Njegoš.

On je na okruglom stolu na temu Malo je lijepo, koji je organizovan u okviru Paviljona Crne Gore, rekao da su sjutrašnjici potrebne ekološke države.

„Današnjem svijetu su potrebne laboratorije za oglede, nove strategije i nove alatke na nivou pojedinačnih država. Čovječanstvu su potrebna pomirena društva da bi se pokrenule nove vrijednosti. Međutim, ono što velike države ne mogu brzo da postignu, male države mogu i to će dokazati u narednoj deceniji. Zajedno možemo svijetu, opijenom ekspanzijom, pokazati da je malo lijepo“, naveo je princ Nikola.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja je saopšteno da su, tokom trajanja izložbe, u okviru crnogorskog Paviljona ogranizovani brojni događaji, koji imaju za cilj predstavljanje potencijala zemlje, ali i udruživanje sa ostalim državama kada je riječ o iznalasku rješenja za neke od gorućih globalnih problema.

„Jedan od takvih događaja je i okrugli sto na temu Malo je lijepo, čiji cilj je prezentacija i razmjena iskustava država koje su posvećene ekološkoj tranziciji i solidarnosti, a koje su proaktivne na polju implementacije konkretnih ekoloških projekata“, navodi se u saopštenju.

Učešće Crne Gore na Expo 2020 Dubai, kako su kazali, od velikog je značaja za osnaživanje veza sa zemljom domaćinom, ali i ostalim učesnicama.

„Ujedno, predstavlja dragocjenu priliku za promociju turističkih i investicionih potencijala Crne Gore, posebno imajući u vidu da je svjetsku izložbu za nepunih šest mjeseci posjetilo više od 20 miliona ljudi“, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor za međunarodne učesnike na Expo 2020 Dubai, Omar Šehadeh, naglasio je da je upravo jedna od uloga svjetske izložbe da se omogući zemljama iz različitih dijelova svijeta da kroz ovakve događaje razmijene najbolje prakse, ideje, iskustva i izazove sa kojima se suočavaju, kako bi se naučene lekcije primijenile po povratku u svoje države, kao i da se kroz ovakav vid multilateralne saradnje iniciraju aktivnosti koje će doprinijeti daljem održivom razvoju.

Osim njih, događaju su prisustvovali i direktorica Paviljona Kostarike, Katalina Sileski, direktorica Paviljona Butana, Pem Zam, generalni komesar Paviljona Norveške, Ole Johan Sandver, direktor Paviljona Andore, Jordi Kanut Martin, generalna direktorica Organizacije za zaštitu Amazona u Surinamu, Minu Parahu, zamjenica generalnog komesara El Salvadora, Vanesa Bandak i direktorica Paviljona San Marina, Leticija Kardeli.

Nakon prezentacije o ekološkoj državi Crnoj Gori, predstavnici ostalih zemalja učesnica su imali priliku da govore o realizovanim projektima koji se odnose na izazove sa kojima se male zemlje suočavaju, ali i o postignućima u oblasti zaštite životne sredine.

Nakon toga, uslijedila je i diskusija na temu Šta je sve potrebno da bi država postala ekološka.

„Učesnici okruglog stola su zaključili da je neophodno nastaviti dalju saradnju, kako bi se ciljevi navedeni tokom ovog događaja konkretizovali kroz zajedničke aktivnosti na očuvanju životne sredine i borbe protiv ekoloških izazova današnjice“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije