fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMaksimović: Bez emisije državnih zapisa u ovoj godini

Maksimović: Bez emisije državnih zapisa u ovoj godini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori bi ova godina mogla biti prva nakon 2008. u kojoj Ministarstvo finansija nije emitovalo državne zapise, saopštio je direktor sektora finansijskih tržišta u Hipoketarnoj banci, Gojko Maksimović.

„Na osnovu javno dostupnih podataka, možemo očekivati da ova godina, poslije 12 godina, bude prva u kojoj Ministarstvo nije emitovalo državne zapise. Posljednji put, taj Vladin resor nije koristio ovaj izvor finansiranja u 2008. godini, kada je i posljednji put budžet bio u suficitu“, kazao je Maksimović.

On je u tekstu objavljenom na njegovom Linkedin profilu naveo da se na crnogorskom finansijskom sistemu u srijedu desio interesantan događaj.

„U srijedu su dospjeli državni zapisi sa rokom dospjeća od 182 dana u iznosu od 14,9 miliona EUR, koje je Ministarstvo emitovalo 15. jula prošle godine. Praksa tokom prethodnih godina je bila obnavljanje emisije državnih zapisa, pa se sa dospijećem jednih, dug ‘zatvarao’ kroz emisiju novih državnih zapisa. Ministarstvo u srijedu nije emitovalo nove zapise, pa se, shodno tome, očekuje da se tokom ove godine neće koristi ovaj kratkoročni izvor finansiranja budžeta“, objasnio je Maksimović.

On je precizirao da je iznos duga po osnovu emisija zapisa na kraju prošle godine iznosio 41,7 miliona EUR.

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa na dug iznosila je 0,94 odsto na godišnjem nivou.

“Ako bi u obračun efektivne kamate uzeli i naknadu za učestovanje u aukciji koju su plaćali kupci, prosječno ponderisani efektivni trošak ovog segmenta javnog duga iznosio je 0,75 odsto na godišnjem nivou“, objasnio je Maksimović.

On smatra da razlog potencijalnog zaobilaženja zaduživanja na kratkom roku ne leži u strukturi budžeta i postojanju suficita, već u činjenici da se Crna Gora krajem prošle godine zadužila u iznosu od 750 miliona EUR, što je pružilo stabilnost finansiranja budžeta odnosno deficita.

Maksimović je kazao da su prednosti stabilnih javnih finansija višestruke.

„Kroz obezbijeđena sredstva finansiranja ne može doći do neizmirivanja ugovorenih i tekućih obaveza. Takođe, definisana je i cijena navedenog zaduživanja i iznos, dok se, kroz emisije zapisa, cijena, a i iznosi zaduživanja, razlikuju od aukcije do aukcije. Takođe, kroz opredjeljenje zaobilaženja emisija zapisa do kraja aprila, ukupni iznos državnog duga će se smanjiti za 41,7 miliona EUR“, naveo je Maksimović.

Prema njegovim riječima, država sa druge strane može lakše upravljati sa kratkoročnim zaduženjem u zemlji u odnosu na strane dugoročne aranžmane.

„Takođe, cijena kratkoročnog zaduženja je po pravilu niža od cijene dugoročnog duga. To možemo i vidjeti upoređivanjem podataka na kraju godine, kada je cijena novog sedmogodišnjeg duga iznosila oko 2,95 odsto pri emisiji, dok je prosječna efektivna ponderisana cijena zaduženja putem zapisa iznosila 0,75 odsto na godišnjem nivou“, zaključio je Maksimović.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...