fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMA ukinuta licenca za djelatnost turističke agencije

MA ukinuta licenca za djelatnost turističke agencije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja ukinulo je Montenegro Airlinesu (MA) u stečaju licencu za djelatnost turističke agencije i zabranilo rad poslovnica u Podgorici, Budvi, Tivtu i na podgoričkom aerodromu, piše Pobjeda.

Rad poslovnica zabranjen je od 25. novembra, čime je stečajnoj upravi MA onemogućena prodaja karata drugih avio-kompanija, aranžmana turističkih agencija i transfer putnika, što je bio jedan od glavnih izvora prihoda kompanije od uvođenja stečaja.

Licenca je ukinuta, jer MA u stečaju nije dostavio Ministarstvu dokaz o jemstvu za produženje dozvole. Radi dobijanja i održavanja licence, turistička agencija mora da obezbijedi jemstvo od najmanje 15 hiljada EUR za svaku poslovnicu, ako organizuje putovanja, odnosno sedam hiljada ako je posrednik. Međutim, kada jemstvo istekne, naknada se određuje kao procenat ukupnih prihoda iz zvaničnog bilansa stanja i uspjeha za prethodnu godinu, dok Ministarstvo propisuje način aktiviranja jemstva i utvrđivanja njegovog iznosa.

“S obzirom na to da stranka nije dostavila novi dokaz o jemstvu u roku od 30 dana prije isteka važenja jemstva, te da je upoznata sa posljedicama propuštanja, to je primjenom odredbi Zakona o upravnom postupku, a u vezi sa članom 22 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, odlučeno kao u dispozitivu rješenja”, navodi se u rješenjima koje je Ministarstvo dostavilo stečajnoj upravi.

Iz stečajne uprave MA Pobjedi su kazali da nijesu dostavili jemstvo, jer prethodno rukovodstvo nije sačinilo bilanse stanja i uspjeha za prošlu godinu. Tvrde i da Ministarstvo, na čijem je čelu Jakov Milatović, nije donijelo podzakonski akt koji uređuje aktiviranje i utvrđivanje jemstva.

“I da su bilansi izrađeni nepoznat je procenat koji treba primijeniti na ukupne prihode prethodne godine, jer taj propis Ministarstva ne postoji. Ministarstvo je trebalo da donese ovo rješenje još u junu, pa nije poznato što se čeka. Država koja na sva usta govori o turističkoj privredi i radnim mjestima, zabranjuje turističke aktivnosti i prodaju karata i ostavlja ljude bez posla zbog svojih propusta”, rekli su iz stečajne uprave MA.
Osim što će bez posla ostati pet radnika u poslovnicama MA, problem je sa zakupljenim prostorijama, jer inventar nije pravljen po projektu i nije ga moguće dislocirati.

MA je licencu turističke agencije dobio 25. juna 2018. godine, a obnavljanje ga je do prizemljenja flote u prosjeku koštalo po 400 EUR. U stečajnoj upravi kažu da bi sada plaćali 50 EUR, s obzirom na smanjeni promet.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije