fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMA izgubio pravo na logo

MA izgubio pravo na logo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja poništilo je rješenje o produženju registracije žiga/loga Montenegro Airlines-u u stečaju koje je izdato 9. avgusta, jer su naknadno utvrdili da je donijeto nesumnjivom greškom u postupanju i uz povredu materijalnog propisa.

Protiv tog rješenja MA u stečaju, kako je Vijestima objašnjeno u Ministarstvu ekonomskog razvoja, može podnijeti tužbu Upravnom sudu, ali do pravosnažnog okončanja spora više ne smije koristiti logo.

Na pitanje Vijesti o spornoj registraciji loga/žiga bivše avio-kompanije, iz ovog Ministarstva su odgovorili da je Zakonom o žigu propisano da žig važi deset godina od dana podnošenja prijave i da se može produžavati više puta na po deset godina, ali da je posljednja registracija žiga u slučaju MA istekla 20. maja prošle godine.

Zahtjev za produženje važenja žiga mogao se podnijeti prije isteka ili u roku od šest mjeseci nakon isteka, a bivša uprava MA to nije uradila, zbog čega je pravo na produženje loga isteklo 20. novembra prošle godine.

Kompanija je krajem decembra prošle godine odlukom uprave obustavile dalje letove, a u aprilu je u njoj proglašen stečaj. Vlada je novu avio-kompaniju ToMontenegro osnovala početkom februara, koja je krajem maja predstavila svoj logo sličan logu bivše kompanije, dok je sa komercijalnim letovima počela 10. juna.

Stečajna uprava MA je 2. juna podnijela zahtjev za produženje važenja svoja tri žiga/loga što je 12 mjeseci nakon što im je isteklo pravo na njihovo korišćenje, a 10. juna podnose i tužbu protiv ToMontenegra zbog korišćenja loga sličnog bivšeg avio-prevoznika.

U odgovoru Vijestima iz Ministarstva navedeno je da je stečajnoj upravi 4. juna, dva dana nakon podnošenja zahtjeva za produženje registracije žiga/loga, odgovoreno da zahtjev nije tehnički uredan i uputili ih na odredbe člana 42 Zakona o žigu i članove 17 i 18 Pravilnika o postupku za priznanje, promjenama, obnovi važenja i međunarodnoj registraciji žiga.

Stečajna uprava je 21. jula predala novi zahtjev, na koji im je pozitivno odgovoreno 9. avgusta, uz kako je sada utvrđeno greškom.

”Ministarstvo ekonomskog razvoja je postupajući po službenoj dužnosti, ponovnim uvidom u spise predmeta, utvrdilo da je rješenjem od 9. avgusta nesumnjivom greškom u postupanju povrijeđen materijalni propis, odnosno odredbe člana 42 st. 2 i 3 Zakona o žigu, jer je zahtjev za obnovu žiga podnijet nakon isteka zakonskog roka od 6 mjeseci nakon isteka važenja žiga. Zato je Ministarstvo 6. oktobra donijelo rješenje kojim se poništava rješenje od 9. avgusta”, navodi se u odgovoru Vijestima iz tog resora ministra Jakova Milatovića.

Stečajna uprava MA je 5. oktobra podnijela Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mjere kojom traže da se novoj državnoj kompaniji ToMontengro zabrani dalje korišćenje loga, dok se ne završi sudski postupak po tužbi za povredu žiga/loga pokrenutu 10. juna, koji sada postaje izlišan.

Iz ToMontenegra već mjesecima tvrde da stečajna uprava bivšeg avioprevoznika ometa razvoj nove avio kompanije, dok iz stečajne uprave navode da žele da obnove rad i da sarađuju sa novom aviokompanijom.

Vijesti pišu da su iz Vlade očekivali da će MA koji je komercijalni rad završio sa dugovima od 170 miliona EUR otići u klasični stečaj – rasprodaju imovine, kako bi oni kupili dio potreban za rad nove kompanije. Međutim, stečajna uprava se odlučila da radi na obnovi stare kompanije, dok većina prijavljenih dugova nije priznata.

Od predviđenog osnivačkog uloga od 30 miliona EUR, ToMontenegro je do sada iskoristio 26 miliona, dok su preostala četiri miliona ostavljena upravo za kupovinu dijela imovine MA iz stečajne mase. Tim novcem mogle bi biti isplaćene zaostale zarade radnicima bivše kompanije i povezan radni staž.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije