fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLuka Kotor bi mogla postati matična za renomiranu evropsku kompaniju

Luka Kotor bi mogla postati matična za renomiranu evropsku kompaniju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Renomirana evropska brodarska kompanija zainteresovana je da njeni kruzeri počinju i završavaju putovanja u kotorskoj luci, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zoran Radunović.

On je u Emisiji za pomorce na Radiju Crne Gore kazao i da će Luka Zelenika od narednog mjeseca biti spremna da postane sidrište za kruzere, dok će Luka Bar do kraja godine ostvariti rekordan pretovar rasutih tereta, od pet miliona bruto tona.

Radunović je rekao da će u kotorsku luku do kraja godine uploviti 240 kruzera, a ako se ostvare ambiciozni planovi Ministarstva, od 2024. godine ta luka bi mogla postati matična za renomorane evropske brodarske kompanije, prenosi portal RTCG.

“Imali smo preliminarne razgovore sa jednom velikom kruzing kompanijom, koja je zainteresovana da luka Kotor bude luka ukrcaja i iskrcaja, čime bismo doprinijeli da se i Aerodrom Tivat, koji je u blizini, značajno razvije”, objasnio je Radunović.

Po tom osnovu Ministarstvo je u TNT mreži evropskih puteva obezbijedilo da Aerodrom Tivat bude na Kor mreži (The Core Network) i da kotorska luka bude na neki način prisajedinjena.

“Ako taj posao budemo ostvarili, što neće biti lako, izuzev što će biti neophodno značajno vrijeme, očekujemo da u nekom narednom periodu, za dvije godine otprilike, napravimo da kotorska bude luka ukrcaja i iskrcaja za kruzing brodove”, kazao je Radunović.

On je najavio i da je oformljena inter-resorna radna grupa koja analizira da li Luka Zelenika posjeduje sve što je neophodno da postane sidrište za kruzere.

“Već smo formirali komisiju koja treba da utvrdi mogućnosti luke koje su neosporne i tu ne očekujemo nikave probleme, ali treba taj segment da dokumentujemo kako bi omogućili i bezbjedno sidrište, što nije sporno, i prevoz turista do luke Škver. Očekujemo da bi već početkom maja mogli da imamo definisan projekat, tako da će sidrište u Zelenici biti dostupno za kruzere”, kazao je Radunović.

Luka Bar nastoji da zauzme poziciju koju je imala u vrijeme bivše Jugoslavije, u dijelu pretovara rasutih tereta.

Trenutno se realizuje veliki ugovor sa kompanijom Zi Đin, koja je vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB).

“Najveći posao koji u Luci Bar trenutno dolazi što se tiče rasutih tereta je prevoz bakarnog koncentrata iz Bora od kompanije Zi Đin, koja je jedna od najvećih kompanija u svijetu u tom segmentu”, kazao je Radunović.

Ambiciozne planove Luke Bar nije lako ostvariti, jer zavise i od kapaciteta i ažurnosti crnogorske željeznice.

“I luka i željeznica imaće svu neophodnu pomoć države i Ministarstva kapitalnih investicija”, poručio je Radunović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije