fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLiješević: Ne smijemo dozvoliti pogrešne poteze drugu godinu zaredom

Liješević: Ne smijemo dozvoliti pogrešne poteze drugu godinu zaredom

Budva, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ne bi smjela da dozvoli da već drugu godinu zaredom pravi pogrešne poteze kada je u pitanju turistička sezona, saopštila je direktorica Turističke organizacije (TO) Budva, Maja Liješević i dodala da očekuju da će ove godine iskoristiti šansu.

Ona je kazala da je mart, u redovnim okolnostima, mjesec kada su sve pripreme za turističku sezonu u Budvi pri kraju i kada ugostitelji i turistički radnici spremno iščekuju najavljene goste.

Ipak, kako je ocijenila Liješević, kada je u pitanju ovogodišnja ljetnja sezona već sada se moraju stvoriti preduslovi kako se ne bi ponovili propusti od prethodne godine.

„Prošle godine, kada je kompletna turistička privreda bila spremna i kada se povinovala svim zahtjevima zdravstvene struke, zakazali smo kao turistička destinacija kada je u pitanju otvaranje granica prema, prije svega, našim tradicionalnim emitivnim tržištima – regionu i ruskom govornom području, naravno, ne zaboravljajući zapadnoevropsko tržište“, rekla je Liješević u izjavi za agenciju Mediabiro.

Ona je podsjetila da turistima nije bilo dozvoljeno da uđu zato što su granice bile zatvorene usred sezone.

Nasuprot tome, susjedi su vrlo dobro iskoristili tu priliku, pa ni u Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije (EU), ni u Albaniji, nije zabilježen toliki pad kao u Crnoj Gori.

Da bi se takva situacija preduprijedila, kako je dodala Liješević, potrebno je već sada raditi na bilateralnim odnosima sa nacionalnog nivoa i to sa zemljama koje su nam najvažnije u ovom momentu i od kojih možemo da očekujemo određenu vrstu oporavka kada je turistički promet u pitanju.

„Do 1. aprila treba da imamo definisane ključne stvari kako bismo mogli da dalje razvijamo promociju. Stoga, kao zemlja, a posebno mi kao grad koji najviše doprinosi ekonomiji države, ne bismo smjeli dozvoliti da već drugu godinu zaredom imamo neke pogrešne poteze“, dodala je Liješević.

U prilog nužnosti bilateralne međunacionalne komunikacije govori primjer iz regiona, odnosno sporazum Srbije i Grčke, koji pojašnjava protokole koji će omogućiti građanima Srbije ulazak u Grčku od 1. maja.

Liješević je navela da cjelokupna turistička privreda, od izdavaoca privatnog smještaja, preko hotelijera i agencija, očekuje zdravstvene protokole koji će se poštovati, da bi ih mogli primjenjivati.

„To je ono što treba što je prije moguće da imamo da bismo se kvalitetno pripremili“, poručila je Liješević.

Ona je, kada je Budva u pitanju, kazala da domaći gost nije mogao da nadomijesti gubitak turističkog prometa iz inostranstva, posebno ako se u obzir uzme rekordna 2019. godina, ali i procenat turistička privreda Budve učestvuje u bruto domaćem proizvodu (BDP) Crne Gore.

„Očekujemo, uz sve pomenute preduslove, da ćemo ove godine iskoristiti šansu, jer se pokazalo da turizam, kao najsenzitivnija grana ekonomije prva strada, ali se i prva oporavlja. Nakon raznih kriza, osnovni motiv ljudi jeste želja za putovanjem, i to onamo gdje će ih dočekati dobro, kao kod svoje kuće i gdje će im u ovim uslovima biti obezbijeđeni svi preduslovi da odmor provedu na najbolji mogući način“, zaključila je Liješević.

Najčitanije