fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLiberalnije mjere šansa za Crnu Goru

Liberalnije mjere šansa za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Liberalnije mjere su šansa za Crnu Goru da, kao mediteranska destinacija, privuče turiste koji su vakcinisani vakcinama koje nijesu odobrene u Evropskoj uniji, saopštio je direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma, Petar Golubović.

On je kazao Pobjedi da je istočnoevropsko tržište u tom smislu najatraktivnije, jer će stanovnici tog dijela Evrope dominantno biti vakcinisani vakcinama koje nijesu odobrene u EU.

Evropska komisija je ove sedmice donijela zakonodavni prijedlog o uspostavljanju zajedničkog okvira za digitalnu zelenu potvrdu koja je dokaz da je nositelj vakcinisan protiv koronavirusa, oporavljen od njega ili da su mu rezultati testa negativni.

Činjenica da će se potvrda o vakcinisanju odnositi isključivo na vakcine koje je odobrila Evropska agencija za ljekove, limitira znatan broj osoba koje su vakcinisane ruskim i kineskim vakcinama, odnosno Sputnjik V i Sinofarm.

Golubović smatra i da bi ubrzavanje procesa vakcinacije pozitivno uticalo na percepciju Crne Gore kao sigurne destinacije.

“Moguće je da bi ubrzana i masovna vakcinacija stanovnika Crne Gore, uz blagovremeno informisanje potencijalnih turista o toj činjenici, pozitivno uticala. Međutim, ne mislim da je to presudan faktor za uspješnost predstojeće ljetnje turističke sezone. Mnogo značajniju ulogu imaće ponovno uspostavljanje direktnih avio-linija sa najznačajnijim emitivnim tržištima i adekvatna promo kampanja koju je neophodno sprovesti putem različitih kanala komunikacije”, rekao je Golubović.

Direktorica turističke organizacije EastWest Voyage Montenegro, Zorka Raičević, kazala je da je odluka o eventualnom uvođenju kovid pasoša očigledno političko-ekonomsko pitanje i da bi Crna Gora mogla da iskoristi tu šansu.

“Nijesmo u mogućnosti da budemo izbirljivi i moramo prihvatiti bukvalno sve koji žele da posjete našu zemlju, kojom god vakcinom da su imunizovani. Čak treba da prihvatimo i turiste koji nijesu vakcinisani, ali imaju negativan PCR test pri ulasku”, rekla je Raičević.

Ona je navela da o eventualnom uvođenju kovid pasoša najmanje odlučuju male zemlje, kao što je Crna Gora.

„Od kada je počela priča o mogućim kovid pasošima, pretpostavljala sam da nije bez razloga započeta. Sad po difoltu svi prećutno prihvatamo postojanje takvog dokumenta, ali je problem proizvođač vakcine, odnosno koja omogućava najbolji pasoš“, kazala je Raičević.

Tu šansu, prema njenim riječima, Crna Gora mora da iskoristi, što može biti i te kako povoljno u drugoj polovini ove godine.

Raičević smatra da Crna Gora ima jaku konkurenciju u privlačenju turista sa područja na kojima je stanovništvo vakcinisano ruskom i kineskom vakcinom.

“Mislim na Tursku, Egipat, Dubai, čak i Grčku, koji uveliko promovišu strategiju prihvatanja turista i cjenovno su mnogo povoljniji od Crne Gore. To su destinacije koje imaju mnogo bolju avio-povezanost, čak i svoje nacionalne avio-kompanije koje će sigurno dati velike subvencije kako bi privukle što više gostiju. Crna Gora je isključivo avio-destinacija i nema više svoju avio-kompaniju koja bi prihvatila izazov poslovanja u doba ovakave pandemije”, saopštila je Raičević.

Ona smatra da letovi novoosnovane avio-kompanije To Montenegro neće početi ove sezone, iako su postojale najave da će se to desiti u aprilu.

“To je nemoguća misija znajući koliko dozvola, licenci i ostalih dokumenata mora imati novi avio-prevoznik da bi počeo sa radom. Takođe, teško je poletjeti sa poluoperativnim polovnim avionima”, kazala je Raičević.

Ona je dodala da imunizacija u Crnoj Gori ide veoma sporo i da je za 30 dana vakcinisano samo jedan odsto stanovništva.

“Takođe, zabrinjava i nezainteresovanost građana za vakcinu. To znači da je odrađena jako loša strategija i promocija imunizacije. Onda se postavlja pitanje kako ćemo zaštiti turiste, ako ne umijemo svoje građane”, rekla je Raičević.

Najčitanije