fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLekić i Rudović podnijeli inicijative povodom afere Možura

Lekić i Rudović podnijeli inicijative povodom afere Možura

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici DEMOS-a, Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović uputili su danas inicijative premijeru Dušku Markoviću i specijalnom državnom tužiocu, Milivoju Katniću, zahtijevajući detaljne informacije povodom afere Možura, jer tvrde da postoje ozbiljne indicije o povezanosti djelova crnogorske vlasti sa njenim akterima.

„Kao što je šire poznato, imajući u vidu da su se time bavile evropske institucije i mediji, postoje ozbiljne indicije o povezanosti djelova crnogorske vlasti sa akterima pomenute afere sa Malte. Ovim se već uveliko bave kako malteški istražni organi, tako i Europol. Takođe, povodom ovog slučaja oglasila se i grupa poslanika evropskog Parlamenta“, naveli su Lekić i Rudović na konferenciji za novinare.

Oni insistiraju na javnom odgovoru nadležnih institucija, očekujući da se neće dogoditi dominantni scenario odugovlačenja, sa ciljem da nove afere zatrpavaju stare.

Lekić je, kako se navodi u saopštenju, kazao da put za izlazak iz duboke krize crnogorskog duštva jeste primarno izgrađivanje pravne države.

On je ponovio da bi ekonomija i ostali važni segmenti života imali značajno bolje šanse za ozdravljenje ukoliko se uspostavi pravna država.

„A povodom i ovog slučaja na Malti iznova se postavlja pitanje da li ima neke afere u regionu ili šire da nema svoje krake prema Crnoj Gori“, dodao je Lekić.

Rudović je upozorio da bi šteta po crnogorski budžet, koja može nastati zbog ove afere, mogla biti i veća od one nastale u aferama Telekom, A2A i drugim.

On je podsjetio da se država Crna Gora obavezala da će vlasnici vjetroelektrane na Možuri tokom 12 godina inkasirati 115 miliona EUR.

Rudović je rekao da se nada da će se uskoro saznati ukupan bilans cijelog posla, kako u domenu zarada involviranih subjekata, tako i eventualne koristi za državni budžet.

Poslanici DEMOS-a su u inicijativi upućenoj Markoviću, između ostalog, tražili dokumentaciju u vezi projekta gradnje vjetroelektrana Možura, podatke o osnivanju svih firmi povezanih sa tim slučajem, kao i o svim transakcijama sa računa tih firmi i povezanih lica.

Oni su zatražili i informaciju o konačnim vlasnicima – fizičkim licima svih umiješanih firmi, kao i zapisnike sa sastanaka predstavnika državnih institucija i firmi i povezanih lica uključenih u projekat.

Oni su od Markovića tražili i imovinske podatke državnih funkcionera koji su u bilo kojoj fazi učestvovali ili odlučivali o ovom projektu, uz sve transakcije sa njihovih računa, članova njihovih porodica i povezanih lica.

Traže i ugovore u vezi tog projekta, račune i transakcije firmi uključenih u njegovu realizaciju, sa precizno navedenim troškovima izgradnje vjetroparka Možura i svim ostalim povezanim troškovima.

“Poznato vam je da je na Malti pokrenuta istraga u vezi sa korupcijom na najvišem nivou u projektu gradnje vjetroparka Možura. Ovom aferom, koju pažljivo prati i evropska javnost, dodatno se kompromituje Crna Gora, koja se prepoznaje kao raj za korupciju i mutne transakcije iz cijelog svijeta”, navodi se u inicijativi upućenoj Markoviću.

Lekić i Rudović su Markoviću poručili da mu je vjerovatno poznato i da je tužilaštvo Malte, članice EU, za ubistvo nezavisne istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije optužilo biznismena uključenog u ovaj projekat, Jorgena Feneka, navodeći njenu istragu u ovom slučaju kao razlog ubistva.

Oni su u inicijativi poručili da bi pružanje informacija na uvid javnosti omogućilo bolju zaštitu državnih interesa, posebno imajući u vidu činjenicu da postoje snažne indicije da je ovim poslom oštećen budžet Crne Gore.

Najčitanije