fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryLaboratorijske analize u narednih desetak dana

Laboratorijske analize u narednih desetak dana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Laboratorijske analize uzoraka prvog sloja asfaltnog zastora koji je postavljen na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare, biće obavljene u narednih desetak dana, saopštila je inspektorka za otvorenu trasu, Verica Milović.

„Ukoliko analize pokažu dobre rezultate, možemo da definišemo metodologiju izvođenja radova na autoputu“, kazala je Milović.

Ona je podsejtila da je u petak izvedena probna dionica prvog sloja asfalta na sedmom kilometru. Probna dionica je dugačka 470 metara i izvedena je na tri saobraćajne trake, dvije vozne i jednu za sporu vožnju.

„Ovaj sloj asfalta je PNS, debljine sedam centimetara i izvodi se od drobljenog materijala sa polimer modifikovanim bitumenom, koji poboljšava karakteristike asfalta usljed visokih temperatura i sprječava pojavu pukotina pri niskim“, rekla je Milović.

Ona je dodala da kolovozna karakteristika na autoputu predviđa drobljeni materijal određene granulacije i tri sloja asfalta – po dva sloja PNS-a i bituminiziranog nosećeg, kao i završni sloj SMA.

Prioritetna dionica autoputa duga je 41 kilometar, a kompletan posao bi trebalo da bude završen do kraja septembra naredne godine.

Najveći objekat na toj dionici je most Moračica, koji će biti spojen ovog mjeseca.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo košta 809,57 miliona EUR, od čega se država kod kineske Exim banke zadužila 688,16 miliona ili 85 odsto, a ostatak od 121,44 miliona ili 15 odsto obezbijeđen je iz budžeta.

Gradnja prioritetne dionice je počela 11. maja 2015. godine.

Video materijal proslijedilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Najčitanije