fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKvalitetnim dijalogom do unapređenja poslovnog ambijenta

Kvalitetnim dijalogom do unapređenja poslovnog ambijenta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Veći nivo razumijevanja i saradnja između privatnog i javnog sektora ključni su preduslovi daljeg razvoja crnogorske ekonomije i društva, poručeno je na tradicionalnoj gala večeri, održanoj u okviru Programa za bolje poslovno okruženje Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham).

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke, kazala je da redovno razgovara sa zainteresovanim američkim investitorima koji razmatraju izglede za poslovanje u Crnoj Gori, ali, kako je navela, često prigovaraju da im poslovna klima ovdje ne odgovara.

Američki investitori su, kako je rekla, zabrinuti zbog nedostatka transparentnosti u javnim nabavkama, nepredvidivosti sprovođenja važećih ugovora, ili neprimjerenog uticaja konkurencije.

„Ukratko, ukazuju na korupciju i nepovjerene u sistem. Zato je potreban dodatan napor u borbi protiv korupcije i sigurna sam da je jača saradnja i komunikacija između Vlade i privatnog sektora suštinski značajna za uspjeh“, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala je da je AmCham, svojim zalaganjem, značajno uticala na poslovnu klimu u Crnoj Gori i na jačanje partnerstva između javnog i privatnog sektora.

„Svi smo na istom zadatku jer svi težimo poslovnom okruženju koje je transparentno, fer i predvidljivo“, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je podsjetila da su SAD i Crna Gora u septembru pokrenule novi bilateralni ekonomski dijalog koji je, kako je kazala, odlična platforma za produbljivanje saradnje između dvije zemlje.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je da je najveći izazov današnjice korupcija, koja ujedno prijeti bezbjednosnom sektoru, ali razara i ekonomsko tkivo.

Zato je, kako je kazao, najznačaniji iskorak Vlade program Evropa sad.

„Njime želimo da uradimo ono što niko nije uradio u Crnoj Gori – da stopu siromaštva smanjimo i povećamo kupovnu moć građana, jer naš zadatak je bitka za građane. Ujedno, mi demonstriramo i nultu korupciju, i to je mjera ove Vlade“, naveo je Krivokapić.

On je dodao da vjeruju da će saradnja sa SAD-om svakim danom biti veća, i da će uskoro potpisati značajan sporazum o jednom investicionom poduhvatu koji će, kako je naveo, ući u istoriju Crne Gore.

Predsjednica Upravnog odbora AmCham, Svetlana Vuksanović, kazala je da samo blagovremen, kvalitetan i kontinuiran dijalog može proizvesti rješenja koja vode ka unapređenju poslovnog ambijenta i koja su održiva i primjenljiva u praksi.

“Nadamo se da je Vlada prepoznala značaj našeg programa i želju da budemo istinski partner u procesu donosenja odluka, kako bismo zajedno kreirali predvidljiv i transparentan poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava, osnažili sigurnost kapitala, i privukli što više renomiranih investitora iz SAD-a i zapadnoevropskih zemalja”, poručila je Vuksanović.

Ona je pozvala relevantna ministarstva da intenziviraju saradnju sa komitetima AmCham-a.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, obratio se prisutnima putem video poruke i naglasio da je potrebno dodatno intenzivirati ekonomske veze Crne Gore sa SAD-om i Evropom.

To bi, kako je naveo, poboljšalo standard života građana, ali i poziciju Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Eskobar je rekao da je AmCham bila i biće najvažniji partner na tom zadatku.

„Potrebno je da, zajedno sa nama, budete ključna spona u oblikovanju politika kojima institucije odgovaraju na potrebe privatnog sektora. I u narednom periodu želimo da budete zagovornici interesa kompanija koje posluju u Crnoj kako bismo bili sigurni da će promjene koje čekaju Crnu Goru u narednih nekoliko godina imati pozitivan uticaj na njih”, kazao je on.

Na AmCham Gala večeri uručene su zahvalnice za poseban doprinos Programu za bolje poslovno okruženje, kao i donacije iz oblasti društveno odgovornog poslovanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i predsjednik AmCham Komiteta za digitalnu transformaciju Vuka Vukašinović dobili su zahvalnice za poseban doprinos Programu.

Kako je saopšteno, Klinici za ORL i MFH u okviru Kliničkog centra Crne Gore uručena je donacija osam instrumenata, mikromakaza za sprovođenje operacije laringomikroskopske hirurgije grkljana, i dijagnostiku pacijenata sa sumnjom na maligne bolesti.

Navodi se da je Domu zdravlja u Bijelom Polju uručena donacija audiometra koji je neophodan za službu Medicine rada.

AmCham sprovodi Program „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“ od aprila 2017. godine, sa ciljem podizanja nivoa uzajamnog razumjevanja između privatnog i javnog sektora, kako bi se doprinijelo efikasnijem uklanjanju biznis barijera, kvalitetnijim tekstovima pravnih akata i boljoj primjeni pravnih normi od javne uprave, ali i privatnog sektora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...