fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrvavac: Rebalans budžeta nerealan

Krvavac: Rebalans budžeta nerealan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rebalans budžeta, koji je Skupština usvojila krajem septembra, nije realno planiran, odnosno nije u skladu sa ekonomskim kretanjima za prvih osam mjeseci ove godine, ocijenio je član Predsjedništva Pokreta Evropa sad, Branko Krvavac.

Kako je saopšteno iz Pokreta Evropa sad, on je, na današnjoj konferenciji za novinare, podsjetio da Crna Gora drugu godinu zaredom bilježi najveću stopu ekonomskog rasta i da je ovogodišnja prognoza Međunarodnog monetarnog fonda 7,2 odsto.

“Prihodi za četvrti kvartal ove godine prema rebalansu moraju biti manji za oko 95 miliona u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, što je nemoguće”, kazao je Krvavac.

Predsjednik Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, ocijenio je da je to nemoguće čak i da nema tolikog ekonomskog rasta.

“Čak i da nemate toliki ekonomski rast, koji mi već imamo samo od inflacije, prihodi bi bili veći tako da je ovo teoretski nemoguće da se izvrši”, poručio je Spajić.

Kako je naveo Krvavac, iznos naplate poreza na dodatu vrijednost (PDV) za oktobar, novembar i decembar mora da bude na nivou oko 49 miliona EUR mjesečno, a prosjek prvih devet mjeseci je 74 miliona EUR.

“A u najgorem mjesecu po naplati PDV-a, u januaru, bilo je preko 50 miliona EUR”, kazao je Krvavac.

Prema njegovim riječima, to znači da aspolutno nije moguće da naplata PDV-a u tim mjesecima bude 49 miliona EUR, ona će sigurno biti preko 70 miliona EUR.

To, kako je naveo, dovoljno pokazuje koliko je realno planiran rebalans budžeta, kada je prihodna strana u pitanju.

Kako je dodao Krvavac, kada je rashodna strana u pitanju, ista je situacija.

“Ne uzimaju se uopšte uštede za osam mjeseci, nego su samo dodati određeni rashodi na pređašnji plan koji je napravljen u decembru”, kazao je Krvavac.

Spajić je rekao da je Crna Gora u ovom trenutku uštedjela 150 miliona EUR samo od hedžinga.

“Tih 150 miliona EUR vam je kao jedan godišnji budžet Podgorice, ili čak i veći, ili je veći od čitavog budžeta Ministarstva odbrane ili Ministrstva unutrašnjih poslova (MUP)”, kazao je Spajić.

U MUP-u, kako je dodao, oko pet hiljada ljudi prima platu sa tim budžetom.

“On je podsjetio da smo se na kraju 2020. godine zadužili po kamatnoj stopi od 2,87 odsto, odnosno o prinosu od 2,95 odsto”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora bi, kako je rekao Spajić, trenutno mogla da se zaduži sa oko deset, 11 ili 12 odsto na slobodnom tržištu.

On je kazao da to nije opcija za Crnu Goru.

“Zbog globalne krize, drugi razlog je zbog percepcije nesposobne vlade koja nema političku podršku, investitori su zbunjeni”, naveo je Spajić.

On je rekao da je privremeno finansiranje bio prvi korak ka prvom programskom budžetu u Crnoj Gori.

Prema riječima Spajića, devet godina su prethodne vlade pripremale taj programski budžet.

“Spasili smo 200 miliona EUR građana, koje su pomogle da deficit na kraju godine bude najmanji u Evropi. Mi nijesmo htjeli da idemo sa budžetom koji nam je ostavila Demokratska partija socijalista (DPS) jer je bio jako loš i uništio bi javne finansije još više”, kazao je Spajić.

Kako je saopšteno, predstavnici Pokreta Evropa sad odbacili su ocjene Državne revizorske institucije (DRI) i ocijenili da je to jedna politička igra.

“Politički atak DPS vojnika iz DRI, koji su poznati po raznim aferama i pokušavaju da spasu DPS na svaki način, ali i da spasu neke druge na svaki način”, kazao je Spajić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da kod Montenegro Airlinesa nijesu htjeli da krše zakon i isplate državnu pomoć, i da je jedini način da se očuva avio povezanost u kovid godini u kojoj aviokompanije nijesu htjele da obnavljaju avio-linije prema Crnoj Gori, bilo osnivanje nove kompanije.

Spajić je naveo da su se za to konsultovali sa Briselom, koji je rekao da država može jednom da da pomoć, i to za osnivački kapital.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije