fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKroz tri paketa pomoći obezbijedili 800 hiljada EUR podrške

Kroz tri paketa pomoći obezbijedili 800 hiljada EUR podrške

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Prijestonica Cetinje posvećena je unapređenju uslova za podršku privredi, povećanju broja zaposlenih i poboljšanju uslova života za sve građane, saopštio je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan pri čemu su kroz tri paketa pomoći cetinjskim privrednicima obezbijedili 800 hiljada EUR podrške.

Kašćelan je na sastanku sa cetinjskim privrednicima kazao da, uprkos teškoj finansijskoj situaciji i krizi izazvanoj koronom, razvoj Prijestonice nije zaustavljen.

„U različite infrastrukturne projekte koji treba da poboljšaju kvalitet života građana, ali i olakšaju poslovanje privrednika i privuku nove investicije, u mandatu ove lokalne vlasti samo po osnovu Zakona o Prijestonici uloženo je više od 15 miliona EUR. Uključujući i investicije sa državnog nivoa, govorimo o cifri od oko 50 miliona EUR, a u toku su projekti vrijedni oko 30 miliona EUR“, rekao je Kašćelan.

On je naveo da je Prijestonica bila posvećena konsolidaciji javnih finansija, da je smanjila zaduženje za oko tri miliona EUR za tri godine, da je prijevremno vratila dva kredita, a da je imovina grada uvećana za 3,6 miliona EUR.

Osvrnuvši se na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, koja je pogodila i privrednike ali i lokalnu samoupravu, Kašćelan je kazao da je Prijestonica prošle i ove godine donijela tri paketa pomoći cetinjskim privrednicima, ukupne vrijednosti 800 hiljada EUR, od čega je realizovano 500 hiljada EUR, dok je ostatak na čekanju zbog ćutanja Agencije za zaštitu konkurencije.

„Svjestan sam koliko je teško biti privrednik danas, kolika je kriza sa kojom se suočavate i zato posebno cijenim napore koje ste uložili da održite svoje biznise i u najvećoj mogućoj mjeri sačuvate broj zaposlenih“, kazao je Kašćelan.

On je rekao da su se, usljed uvećanja imovine Prijestonice kroz kupovinu lokacije na kojoj je nekada bila Lokanda i gornji kompleks Oboda, stvorili uslovi za nove investicije i da je Prijestonica spremna na dogovor i saradnju u cilju valorizacije ovih lokacija.

„Lokacija na Obodu se može parcelisati, prilagoditi namjeni, možemo razgovarati i o drugim uslovima ali ono što je naš uslov jeste zapošljavanje naših sugrađana“, naveo je Kaščelan.

On je privrednike informisao i o dva projekta kroz koja se mogu dobiti sredstva za poljoprivredu i ruralni turizam. Jedan projekat je Placement i on za cilj ima obezbjeđivanje zapošljavanja, umrežavanja i obuke lokalnoj prehrambenoj industriji i entitetima u Crnoj Gori.

Podrška za ruralni turizam obezbijeđena je kroz IPARD II kroz koji se sredstva podrške dodjeljuju za investicije od deset hiljada EUR do 150 hiljada EUR, uz bespovratnu podršku do 65 odsto vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova.

Govoreći o drugim aktivnostima Prijestonice sa ciljem podsticaja privrede i turizma, gradonačelnik je kazao da će Beer fest biti od 14. do 16. avgusta te da će biti značajan za turizam i ugostiteljstvo. Takođe, za drugu polovinu septembra, Kašćelan je najavio organizovanje Međunarodnog sajma pršute, zajedno sa klasterom Crnogorski pršut.

Na sastanku je razgovarano i o načinima prevazilaženja problema privrednika koji se odnose na poreska dugovanja, unapređenje planske dokumentacije koja bi predstavljala podsticaj a ne kočnicu za razvoj, prilagođavanje cijena lokalnih komunalnih usluga.

Sagovornici su se saglasili da će se u narednom periodu raditi na kreiranju povoljnijeg ambijenta za privrednike koji bi doprinio i privlačenju novih investitora. Dogovorena je, takođe, i intenzivnija saradnja i komunikacija između Prijestonice i privrednika, a ukazano je i na značaj oživljavanja Privrednog kluba Cetinja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije