fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKroz komponentu Selo sad dodatnih deset miliona za poljoprivredu

Kroz komponentu Selo sad dodatnih deset miliona za poljoprivredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je, u saradnji sa parlamentarnom većinom, odborilo sredstva za posebnu komponentu Selo sad, kroz koju će u budžetu za poljoprivredu biti opredijeljeno dodatnih deset miliona EUR.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da će Vlada dodatno podržati poljoprivredu kao jedan od strateških razvojnih sektora i ojačati selo kroz povećanje stočnog fonda i jačanje ruralne infrastrukture sa posebnim fokusom na obezbjeđivanje vode u svim crnogorskim selima u narednim godinama.

Projekat će se realizovati kroz implementaciju Agrobudžeta za narednu godinu.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatilo je koncept Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i uz saradnju sa poslanicima parlamentarne većine, koji su zajednički podržali amandmane Socijalističke narodne partije (SNP) o povećanju sredstava, u budžetu će pored 40,2 miliona biti opredijeljeno deset miliona EUR dodatnih razvojnih sredstva za sektor poljoprivrede u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Koncept Selo sad, kako su objasnili, obuhvatiće prije svega jačanje sektora stočarstva kao i značajno povećanje sredstava za podršku za izgradnju ruralne infrastrukutre, seoskih puteva, elektirfikacije i vodovoda.

Sredstava će se između ostalog odvojiti za povećanje premija koje se odnose na hektar obradive površine i na subvencije po grlu stoke, kao i povećanje stočnog fonda i stimulisanje poljoprivrednika.

Sredstva će biti opredijeljena i za jačanje putne infrastrukture, nabavku steonih junica i plotkinja sitne stoke, edukaciju poljoprivrednih proizvođača, bredniranje proizvoda, jačanje individualnih prerađivačkih kapaciteta, jačanje plasteničke proizvodnje i voćarsko – vinogradarskog sektora.

Sredstava će se odvojiti i za poribljavanje rijeka i jezera, povećanje populacije riba autohtonih sorti, nabavku sadnog materijala i pošumljavanje opožarnih površina i goleti.

“Jedan od prioriteta u projektu je podrška za izgradnju ruralne infrastrukture, seoskih puteva, elektrifikacije i vodoprivrednih objekata, kako bi u narednom periodu obezbijedili neophodne osnovne uslove za život za svako domaćinstvo u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije