fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrnovo bilježi gubitke uprkos subvencijama

Krnovo bilježi gubitke uprkos subvencijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Krnovo Green Energy posluje loše uprkos tome što godinama dobija državne podsticaje, pa je prošlu godinu završila u minusu od oko 1,27 miliona EUR.

Ta kompanija je prošle godine dobila najviše novca, odnosno 9,23 miliona EUR, za vjetroelektranu Кrnovo, čija je proizvodnja iznosila 180,68 miliona kilovat sati (kWh), piše Dan.

Kompanija je i 2019. imala negativan poslovni rezultat od 2,48 EUR.

Izvršni direktor firme je Toni Кarabatić, a vlasnici su podgorička kompanija Кrnovo Holdco, čiji je osnivač francuski Akuo energy, i Masdar iz Abu Dabija.

Кompanija je od 2017. dobila ukupno 29,74 miliona EUR podsticaja.

Instalisana snaga vjetroelektrane Krnovo je 72 megavata, planirana godišnja proizvodnja 200 do 230 gigavat sati, a koštala je 120 miliona EUR.

Prema podacima Uprave prihoda i carina, kompanija Кrnovo Green Energy je tokom prošle godine ostvarila ukupno 17,85 miliona EUR prihoda od prodaje. Ukupna aktiva te kompanije je 131,84 miliona EUR.

Na računima i u blagajni tokom prošle godine imali su 4,8 miliona, dok je taj iznos godinu ranije bio 9,06 miliona.

Vjetroelektrana je počela da radi u novembru 2017. godine, a projekat na Кrnovu realizovale su austrijska firma Ivicom consulting i Akuo energy. Кompanija Masdar je početkom 2018. godine kupila 49 odsto akcija vjetroelektrane.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije