fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivokapić: Svaka kriza je i prilika

Krivokapić: Svaka kriza je i prilika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svaka kriza je istovremeno i prilika, a Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj strateških infrastrukturnih projekata, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da Luka Bar može biti predodređena za transport tečnog gasa.

“To može biti potencijal za dalje povezivanje u regionu”, rekao je Krivokapić koji u Sofiji predvodi delegaciju koja učestvuje na sastanku predsjednika vlada država članica NATO jugoistočne Evrope.

Iz Kabineta predsjednika Vlade saopšteno je da je Krivokapić, na sastanku posvećenom implikaciji ukrajinske krize i njenom prelivanju na Zapadni Balkan kroz energetsku i krizu hrane, kao i povezivanju regiona kroz izgradnju nove strateške saobraćajne infrastrukture, rekao da nas je ono što se dešava u Ukrajini podsjetilo na ono što smo prošli nekoliko puta u istoriji.

“Sve što se dešava kriza je demokratije u cijelom svijetu, a ta kriza nas najviše pogađa na planu osnovnih životnih namirnica”, kazao je Krivokapić, koji se osvrnuo i na migrantsku krizu koja je srazmjerno pogodila Crnu Goru.

On je upozorio i na izazove kada su u pitanju lažne vijesti i propaganda i predložio stvaranje jakog, zajedničkog centra, koji bi se na osnovu vještačke inteligencije bavio procesuiranjem i ispitivanjem lažnih informacija.

Bugarski premijer Kiril Petkov smatra da kriza u Ukrajini bez presedana i da je prouzrokovala krizu energetike i hrane.

“Takođe je i prilika da se zemlje Zapadnog Balkana ujedine za dobro svojih naroda i koordinisano djeluju”, kazao je Petkov.

On je naveo da su se lanci snabdijevanja hranom promijenili i da region treba da ima jedinstveni i brzi odgovor i strategiju. Petkov je ukazao na značaj infrastrukturne povezanosti regiona, predloživši da se Koridor 8 pojavi na mapi EU.

“Radi se o strateškom prioritetu cijelog regiona koji povezuje Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, odnosno Jadransko i Crno more”, saopštio je Petkov.

On je dodao da Bugarska očekuje odličnu žetvu i da već sada imaju dovoljno zaliha, kako bi regionu pružila sigurnost u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Učesnici sastanka su na kraju istakli da je povezivanje regiona stvaranje nove platforme za saradnju, koja će jače povezati Zapadni Balkan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije