fbpx
NaslovnicalinkKrivokapić: Ova Vlada jedna od najuspješnijih

Krivokapić: Ova Vlada jedna od najuspješnijih


Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ova Vlada će ostati zapamćena kao jedna od najuspješnijih u istoriji Crne Gore, jer ona, umjesto politika, nudi programe za boljitak društva, ocijenio je njen predsjednik, Zdravko Krivokapić.

„Predlog budžeta za narednu godinu je napravljen toliko dobro da može da bude održiv“, poručio je Krivokapić na prezentaciji povodom prve godine rada Vlade.

On je dodao da ova Vlada nudi programe za boljitak Crne Gore, zbog čega je naišla na kritike političara, ali je pokazala da su programi bolji od politike.

„Prošle godine smo imali ekonomski pad od 15,3 odsto, a u ovoj zvaničan rast od 12,4 odsto, dok očekujemo da on bude 13 ili 14 odsto. Od juna imamo suficit, a javni dug će biti 76 do 78 odsto. To je odraz domaćinskog poslovanja. Budžetske straže, koje nama trebaju, su programski budžet Crne Gore. To će biti program Evropa sad – da svi osjetimo socijalnu pravdu“, rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da je Vlada prije godinu, kada je formirana, zatekla bezakonje, tihu opstrukciju, zarobljeno pravosuđe, nepotizam, praznu kasu i nepostojanje ugovora za nabavku vakcina.

„Jedan od prelomnih trenutaka sa kojim smo se suočili na početku je prazna kasa, zbog čega smo se opredijelili da se zadužimo emisijom obveznica, čime smo stvorili pretpostavke da možemo da dišemo. Tada smo krenuli da projektujemo budućnost“, saopštio je Krivokapić.

On je podsjetio da je sledeća važna odluka bila da Vlada ne prihvati „frizirani“ budžet Demokratske partije socijalista (DPS).

„Povukli smo rizičan potez. To je morao da bude naš i programski budžet. Onda smo imali težak zadatak, da projektujemo ono što je realno, a to je onih 65 odsto prihoda od turizma iz 2019. godine. Da nije bilo takvog budžeta, mi ne bi ni sjedili ovdje“, rekao je Krivokapić.

Vlada se, prema njegovim riječima, u martu odlučila da na težak način uravnoteži pitanje zdravlja i ekonomije, odnosno na kontrolu sprovođenja epidemioloških mjera kako bi se izbjegla šteta po privredu.

„Na taj način smo izbjegli da uništimo mikro i mala preduzeća u Crnoj Gori. To je bila teška odluka, ali smo znali šta ona znači, jer je bitka za zdravlje – bitka svih nas“, poručio je Krivokapić.

On je dodao da je Vlada uradila sve da obezbijedi vakcine po svim pravilima i da je Crna Gora do danas u posjedu 1,3 miliona vakcina.

„Uspjeli smo da za devet mjeseci ostvarimo 700 miliona EUR prihoda, što je pet puta više nego prošle godine i što je rezultat koji niko ne može da ospori. Ova Vlada se zadužila samo kad je morala. Ni budžet za narednu godinu, ni projektovani za narednu ne ide na to da se zadužujemo“, rekao je Krivokapić.

Kada je u pitanju projekat gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa, Vlada je, prema njegovim riječima, u specifičnom trenutku morala da donese odluku o potpisivanju aneksa 6 ugovora o realizaciji.

„Tada smo se opredijelili da vrijeme završetka prioritetne dionice auto-puta bude kraj novembra, a da naknadno dođe do poravnjanja. Danas se pokazalo da je auto-put građevinski završen, a ostalo je 30 odsto elektro-mašinskih radova i tetra sistem bez kojeg on može da funkcioniše“, kazao je Krivokapić.

On je podsjetio i na zapljenu tone i po kokaina, kao i na to da se za godinu nije desilo nijedno ubistvo, niti je bilo ugrožavanja rada novinara.

„Uvijek se može više, ali u odnosu na okolnosti i kontekst, mislim da niko nije mogao više“, rekao je Krivokapić.

Vicepremijer Dritan Abazović kazao je da su se se pored rješavanja nagomilanih pitanja u vezi sa zdravljem stanovništva, svi pribojavali da će država poći u bankrot, ali to se nije desilo.

„Svi su se pribojavali da nećemo imati turističku sezonu, a naši rezultati u turizmu bili su više nego impresivni“, saopštio je Abazović.

On je rekao da građane najviše interesuje distribucija pravde i poručio da neće štedjeti one koji su kršili zakon i koristili državu samo kao poligon za ostvarivanje privatnih interesa.

„Obračunail smo se sa svim vidovima mafije, narkokartelima, duvanskom mafijom. I dalje ćemo to nastaviti da radimo“, poručio je Abazović.

On je rekao da je misija j jasna – da Crnu Goru učine evropskom, građanskom i ekološkom državom.

„Ovo je zemlja ogromnih mogućnosti i šansi koje samo treba da budu iskorišćene“, zaključio je Abazović.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...