fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivične prijave u Nikšiću i Pljevljima zbog privrednog kriminaliteta

Krivične prijave u Nikšiću i Pljevljima zbog privrednog kriminaliteta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Policija u Nikšiću i Pljevljima podnijela je nadležnim tužilaštvima krivične prijave protiv dvije osobe zbog utaje poreza i doprinosa, odnosno zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

Pljevaljska policija je podnijela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv A.D. (50) iz Pljevalja zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

On, kako se sumnja, u periodu od 2012. do prošle godine u namjeri da u potpunosti ili djelimično izbjegne plaćanje poreskih obaveza, nije podnosio poreskom organu prijavu po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i poreza na dohodak fizičkih lica.

“Naime, on nije prijavio prihod po osnovu izgradnje i prodaje stanova i poslovnih objekata u iznosu od oko 81 hiljadu EUR i porez na dohodak fizičkih lica od oko 7,3 hiljade EUR, te je na taj način, sumnja se, nanio štetu budžetu Crne Gore u iznosu od oko 88 hiljada EUR”, navodi se u saopštenju.

Nikšićka policija je podnijela krivičnu prijavu protiv A.N. (30) iz Nikšića zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj u privrednom poslovanju.

On je, sumnja se, kao zaposleni u preduzeću Tehnomax u Nikšiću zloupotrijebio svoj položaj i prekoračio granicu svojih ovlašćenja tako što je u periodu od kraja 2018. godine do juna donosio fotokopije ličnih karata svojih poznanika i rodbine na osnovu kojih je potpisivao formulare Hipotekarne banke i na osnovu takve dokumentacije podizao robu i prodavao je nepoznatim osobama.

“A.N. je, osim toga iz prodajnog objekta u periodu od januara do juna uzimao robu koju nije evidentirao preko kase i bez znanja računo – polagača sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 140,83 hiljade EUR”, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije