fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivična prijava zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju

Krivična prijava zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Policija je hercegnovskom Osnovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv Z.V. (44) iz Herceg Novog zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju i oštetila banku u kojoj je radila za ukupno 229,3 hiljade EUR.

Iz Uprave policije su objasnili da je Z.V, kao zaposlena u filijali jedne banke, u periodu od 2018. godine do kraja prošle godine više puta podizala novac sa transakcionog računa klijenta i tako prisvojila ukupno 214,05 hiljada EUR.

„Z.V. je na radnom mjestu komercijalista V, u namjeri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, od 2018. godine do kraja prošle godine, zloupotrebom položaja i povjerenih sredstava na radu, sa A – Vista transakcionog računa klijenta banke, više puta podizala novac i neovlašćeno prisvojila 214,05 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Utvrđeno je, kako su kazali, da je prijavljena zloupotrebom povjerenja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom, protivpravno prisvojila navedeni novčani iznos, tako što je bez zahtjeva, znanja i prisustva klijenta realizovala isplatne naloge na ime klijenta – državljanina Francuske, na kojima se kao inicijator isplatnog naloga potpisivala imenom klijenta, odnosno falsifikovala njegov potpis.

Policija sumnja da je Z.V. na isti način, bez zahtjeva, znanja i prisustva klijenata, realizovala isplatne naloge na ime još dva klijenta banke. Ona je sa deviznog računa jednog klijenta, u periodu od 27. januara do 5. februara ove godine, realizovala isplatne naloge od 3,15 hiljada EUR, a sa štednog računa drugog klijenta 31. jula iznos od 11,8 hiljada EUR.

„Utvrđeno je da su navedene transakcije u ukupnom iznosu od 229,3 hiljade EUR sprovedene kroz informacioni sistem banke upotrebom pristupne šifre kojom je bila zadužena i koju je isključivo koristila i mogla koristiti Z.V.“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su kazali da je Z.V. banci nanijela štetu od 229,3 hiljade EUR, s obzirom na to da je banka klijentima izdala garancije za sredstva na računima i da je dostavila dokaze da su izvršeni povrati sredstava na račune klijenata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...