fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrenuli s izradom projektne dokumentacije

Krenuli s izradom projektne dokumentacije

Herceg novi, (MINA-BUSINESS) – Konzorcijum koji čine Northstar i Equest Capital Limited Jersey, koji na dijelu državnog zemljišta na Luštici treba da izgrade turistički kompleks Montrose, krenuo je sa izradom projektne dokumentacije, potvrdili su njegovi predstavnici Radiju Jadran.

Nakon niza višegodišnjih administrativnih i drugih barijera, to je prvi konkretniji korak ka gradnji hotela sa 300 smještajnih jedinica i 13 vila, sa raznim pratećim sadržajima.

Iz konzorcijuma su kazali da im je cilj što efikasnija i brža realizacija projekta, iako je od pravosnažnosti ugovora o zakupu zemljišta, koji su 2009. godine potpisali sa Vladom, prošlo šest godina.

“U prethodnom periodu podnijet je zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju turističkog naselja. Shodno tome urađen je master plan razvoja lokacije, a nakon toga i idejno rješenje. Za idejno rješenje saglasnost je krajem maja dala glavna gradska arhitektica Marina Sekulić“, rekli su predstavnici Northstara.

Prema obavezama iz ugovora i dva aneksa definisano je da investitor mora da realizuje minimalno ulaganje od 80 miliona EUR u periodu od pet godina od završetka gradnje, a povezivanje infrastrukture do lokacije Vlada i Opština.

Northstar je prvobitno trebalo da u projekat uloži skoro 142 miliona EUR, ali je drugim aneksom ugovora iz 2017. godine taj iznos umanjen na 80 miliona za radove u prvoj fazi.

“Radi se o potpuno novom proizvodu u Crnoj Gori, koji će biti praćen jednim od najprestižnijih svjetskih brendova. Za izradu projektne dokumentacije angažovan je veliki broj renomiranih svjetskih kompanija“, kazali su iz Northstara.

U naredna dva mjeseca planirano je i angažovanje dodatnih pet specijalizovanih konsultantskih kuća na daljoj razradi projektne dokumentacije.

Iz Northstara su saopštili da su, pored činjenice da postoje infrastrukturni preduslovi koje treba da obezbijede nadležne institucije, odlučili da ne zaustavljaju dinamiku radova, jer prepoznaju dobru volju i saradnju na strani Vlade i Opštine.

Vlada i Opština su se drugim aneksom ugovora obavezale da će obezbijediti neophodnu elektro, vodovodnu i saobraćajnu infrastrukturu, ali su do sada za izradu projekta putne infrastrukture oborena dva opštinska tendera.

Predstavnici Northstara nijesu odgovorili na pitanje da li će početi radove na kompleksu, iako se do lokacije za buduće naselje teško dolazi.

“Kako smo informisani iz Opštine, procedura za izradu glavnog projekta vodosnadbijevanja je u toku, dok postoje određene poteškoće u realizaciji tendera za izgradnju putne infrastrukture na Luštici. Nadamo se da će se uskoro uspješno realizovati tender, s obzirom da je lokacija trenutno teško dostupna i ne posjeduje potrebne uslove za priključenje na infrastrukturu”, naveli su iz Nortstara.

Bez odgovora su ostala i pitanja šta još predstoji početku radova, kao i koje obaveze je Northstar izmirio prema Opštini, Vladi i drugim nadležnim institucijama.

Najčitanije