fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKreditno-garantni fond važan za crnogorsku ekonomiju

Kreditno-garantni fond važan za crnogorsku ekonomiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnivanje Kreditno-garantnog fonda (KGF) veoma je važno za crnogorsku ekonomiju, a doprinijeće i povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) u budućnosti, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On se sastao sa generalnim direktorom međunarodne konsultantske kuće Crimson Capital, koju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) angažovala kao konsultanta u sklopu projekta osnivanja KGF u Crnoj Gori, Majklom Goldom.

“Smatramo da je osnivanje Kreditno-garantnog fonda veoma važno za našu ekonomiju, posebno imajući u vidu činjenicu da najveći broj zaposlenih u Crnoj Gori radi u srednjim, malim i mikro preduzećima. Osnivanje KGF će doprinijeti i povećanju BDP-a u budućnosti, što je i naš cilj”, kazao je Žugić.

On je naveo da je u toku priprema Zakona o kreditno-garantnim fondovima, u kojoj učestvuju i predstavnici CBCG.

„KGF trebalo bi da omogući finansijsku podršku razvoju i jačanju preduzeća, kako bi komercijalne banke mogle da smanje rizik, kreiraju i ponude povoljnije kreditne linije, te da se umanji nivo kamatnih stopa“, navodi se u saopštenju CBCG.

Gold je rekao da je cilj da se u Crnoj Gori kreira nezavisan, dugoročno održiv garantni fond, na bazi iskustva najboljih praksi iz cijelog svijeta, kako bi se poboljšao pristup finansiranju preduzeća i preduzetnika u oblasti poljoprivrede, turizma, IT industrije i ostalih važnih oblasti, kao i onih čije je poslovanje pogođeno COVID krizom.

„Kreditno-garantni fond se osniva da bude od koristi preduzećima i preduzetnicima koja nemaju puno iskustva u dobijanju kredita, nemaju dovoljno imovine da ponude kao kolateral ili na neki drugi način imaju otežan pristup finansiranju. Tu na scenu stupa kreditno-garantni fond koji pruža djelimičnu garanciju za pokrivanje kreditnog rizika, što bankama olakšava dalje odlučivanje“, kazao je Gold.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...