fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKostić za osam miliona kupio akcije Strateksa u Budvanskoj rivijeri

Kostić za osam miliona kupio akcije Strateksa u Budvanskoj rivijeri

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Članice sistema srbijanske MK grupe kupile su u srijedu na Montenegroberzi akcijski udio Strateksa u Hotelskoj grupi (HG) Budvanska rivijera.

“Članice sistema MK grupe su na Montenegroberzi kupile 12,1 odsto akcija Budvanske rivijere. Ovom transakcijom naš ukupni vlasnički udio u HG Budvanska rivijera iznosi 28,7 odsto, čime potvrđujemo ranije iznijete strateške planove o širenju poslovanja u Crnoj Gori”, saopšteno je Pobjedi iz MK grupe u vlasništvu Miodraga Kostića.

Svoj udio u Budvanskoj rivijeri Kostiću je prodala beogradska i budvanska kompanija iz američke Strateks grupe Nila Emilfarba za 7,9 miliona EUR, čime je izašla iz najvećeg hotelsko-turističkog preduzeća u Crnoj Gori.

Prodaja je obavljena na Montenegroberzi kroz četiri transakcije, posredstvom Hipotekarne banke i brokerske kuće Bull and Bear.

Akcijama je trgovano po cijeni od 6,4 EUR, što je dnevni rast cijene od deset odsto, a otkupile su ih dvije Kostićeve kompanije, od kojih je jedna AIK banka, koja već posjeduje 15,23 odsto akcija Budvanske rivijere.

Tako se, kako piše podgorički list, najbogatiji čovjek u Srbiji učvrstio u vlasništvu Budvanske rivijere sa skoro trećinom udjela i postao najozbiljniji kandidat za privatizaciju tog preduzeća.

Strateks je u Budvanskoj rivijeri imao 15,23 odsto vlasništva.

Iz te kompanije su saopštili da su sve prodali Kostiću, sa kojim su od 2016. imali sklopljeno strateško partnerstvo.

U saopštenju dostavljenom medijima, Emilfarb je naveo da je nakon šest dugih godina i vjere u projekat i viziju Budvanske rivijere, odlučio da je vrijeme da se povuče.

“Uvjereni smo da je nakon mnogo iznevjerenih dogovora, rokova i neisplaćenih dividendi jedini put ka uspjehu realizacija sopstvenih projekata, koji nijesu uslovljeni odlukama Vlade i politike. Nakon projekta Dukley gardens, koji sa ponosom nastavljamo da razvijamo, ljetnju sezonu započinjemo sa projektom Nikki beach. Ova saradnja sa reprezentativnim američkim brendom predstavlja novo poglavlje u našem poslovanju, uz nadu da će neki novi investitori nailaziti na veće razumijevanje i bolju biznis atmosferu”, poručio je Emilfarb.

Strateks je najveći američki investitor u Crnoj Gori, u kojoj posluje od 2006. godine.

U okviru Budvanske rivijere trenutno posluje pet hotela – Slovenska plaža, Aleksandar, Palas, Kastellastva i Mogren.

Prethodno je tadašnja Vlada odlučila da iz njenog vlasništva izdvoji hotele Sveti Stefan i Miločer, koji su u dugoročnom zakupu kompanije Adriatic propertiesa. Oni su 2019. godine objedinjeni u novo preduzeće Sveti Stefan hoteli, za koje je odlučeno da neće biti predmet privatizacije.

Na preduzeće Sveti Stefan hoteli preslikano je vlasništvo Budvanske rivijere. U oba preduzeća većinski vlasnik je država sa 58 odsto akcija.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...