fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKostić: Vlada ozbiljno da razmisli o zaustavljanju rasta cijena goriva

Kostić: Vlada ozbiljno da razmisli o zaustavljanju rasta cijena goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada treba ozbiljno da razmisli kako da zaustavi rast cijena goriva u Crnoj Gori, poručio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić i dodao da će ovakav trend uticati na već skromne prihode građana.

„Rast cijena goriva u Crnoj Gori uticaće na standard građana koji će iz svojih skromnih prihoda tu potrošnju morati da finansiraju odricanjem od nekih drugih potrebnih stvari“, kazao je Kostić za agenciju Mediabiro.

Prema njegovim riječima, Vlada treba ozbiljno da razmisli o tome kako da zaustavi rast cijena energenata, odnosno maloprodajnih cijena goriva.

„Zna se da Vlada ne može da utiče na svjetsku cijenu nafte, ali se može u cijenu kalkulacije ukalkulisati maloprodajna cijena energenata, jer je visok procenat učešća državnih zahvatanja u obliku akciza. To akcizno zahvatnje je izuzetno visoko i onda se tu stvara prostor za eventualno ublažavanje rasta cijena“, rekao je Kostić.

On je dodao da je zahvatanje akciza jedan od značajnih elemenata za punjenje budžeta.

„Koliki je kapacitet jedne takve mjere zavisi od budžetskih prihoda i rashoda. Ukoliko se država odrekne akciznih prihoda na potrošnju goriva, onda će trpjeti budžet, pa je potrebno da se nekako nadoknade izgubljeni prihodi po tom osnovu“, kazao je Kostić.

Prema njegovim riječima, takođe je moguće i definisanje gornje cijene goriva.

„Međutim, ako ograničavate cijenu ispod njene tržišne cijene, to onda neminovno rađa ekonomiju oskudice i rast sive ekonomije. Tako da su ograničeni kapaciteti djelovanja na cijenu energenata, ali promjenom akcizne politike ima najviše mogućnosti da se ograniče cijene“, smatra Kostić.

Komentarišući inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) da Skupština zakaže sjednicu na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bio Predlog zakona o smanjenu akciza na gorivo, Kostić je kazao da je to opravdano sa aspekta potrebe.

„Da li je ona moguća i da li će biti realizovana to zavisi od odnosa budžetskih prihoda i rashoda. Ne vjerujem da bi bilo koja Vlada oklijevala da spriječi rast cijena goriva ako bi za to imala mogućnosti“, smatra Kostić.

U svakom slučaju, kako je dodao, situacija po pitanju cijena rasta goriva nije dobra ne samo za Crnu Goru, već za čitav svijet.

„Najavljuje se zatvaranje čeličana i obustavljenje određenih privrednih aktivnosti, tako da sve prijeti da ozbiljno djeluje na inflaciju, jer je energent na inputu svih proizvoda i usluga i to može znatno da pogura inflaciju na gore“, zaključio je Kostić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije