fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKostić: Izvjesno se može očekivati lošija sezona

Kostić: Izvjesno se može očekivati lošija sezona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori ove godine se sasvim izvjesno može očekivati lošija turistička sezona nego što je bilo planirano, ocijenio je predsjednik Crnogorskog udruženja privrednika (CUP) i ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

„Teško je govoriti o bilo kakvim procjenama i kada je situacija dobra, ali još teže ukoliko je suprotno. Ipak, intuitivno mogu da kažem da se stvari sada već ne odvijaju onako kako je planirano“, rekao je Kostić Mediabirou.

On je dodao da je teško bilo za povjerovati da će u srcu Evrope izbiti rat, koji može da bude ozbiljan okidač za usporavanje ekonomije, kako evropske, tako i svjetske.

„Takođe, pored korone, koja još nije prošla, imamo i poremećen lanac snabdijevanja i nedovoljne količine produkcije svjetske privrede, što dodatno podgrijava inflaciona očekivanja“, kazao je Kostić.

Kada se uzme obzir činjenična situacija, on smatra da se ne može očekivati onaj nivo oporavka svjetske ekonomije koji je planiran.

„Neminovno je da se putem efekta prelivanja sve ovo odražava na Crnu Goru i njenu ekonomiju. Mi sada, sasvim izvjesno možemo očekivati lošiju turističku sezonu, nego što je to bilo planirano zbog događaja u Ukrajini“, rekao je Kostić.

On je podsjetio da u crnogorskom platnom bilansu prilivi od turizma imaju izuzetan značaj.

„Kada oni kaskaju, onda imamo moguće generisan ozbiljniji nedostatak fiskalnih prihoda, koji prouzrokuje novo zaduživanje i goru situaciju nego što je do sada bila“, saopštio je Kostić.

On je, komentarišući to što se Crna Gora pridružila restriktivnim mjerama koje je EU usvojila protiv Rusije, rekao da sankcije nikada nijesu jednosmjerne.

„Tako da će se sankcije EU prema Rusiji odraziti i na evropsku ekonomiju, kroz opadanje aktivnosti“, objasnio je Kostić.

On je, govoreći o novom poskupljenju goriva, naveo da je sve što se sada dešava u svijetu neizvjesno i utiče na povećanje cijena energenata.

„Zbog toga postoje dobri izgledi da se cijene kreću na više, odnosno rastu“, kazao je Kostić.

On smatra da Crnoj Gori fali strateški pristup, odnosno proaktivno djelovanje.

„Mi stalno imamo vlade koje su u situacionom menadžementu, koje stalno odgovaraju na situaciju, a nikako da upravljaju promjenama“, rekao je Kostić.

Zbog toga je, prema njegovim riječima, trebalo ranije donijeti jedan mini inflacioni program, budući da je bilo očigledno da postoje uslovi za kontinuirani rast cijena poljoprivrednih proizvoda i energenata.

„Međutim, to se sve posmatralo sa strane, bez ikakvog djelovanja“, naveo je Kostić.

On je poručio da uloga Vlade mora biti djelotvorna i efektivna i da bi već sada trebalo da postoji određeni program koji bi bio usmjeren na suzbijanje daljeg rasta cijena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...