fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKorona stopirala otplatu 1,7 milijardi kredita

Korona stopirala otplatu 1,7 milijardi kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pravo da stopira otplatu kredita zbog koronakrize od aprila prošle godine do avgusta iskoristilo je 78,22 hiljade klijenata banaka, mikro-finansijskih institucija, lizing kompanija i Investiciono-razvojnog fonda, dok je vrijednost zajmova za koje je odobren moratorijum dostigla 1,7 milijardi EUR.

Najviše kredite stopirano je kod banaka i to 1,4 milijarde, zvanično je saopšteno Vijestima iz Centralne banke (CBCG), koja je od aprila prošle godine donijela devet paketa privremenih mjera u cilju ublažavanja efekata pandemije na banke i korisnike kredita.

Te mjere su se odnosile na građane, preduzetnike i firme, posebno u dijelu otežanog pristupa novcu banaka koji je bio, kako su naveli, neophodan za prevazilaženje negativnih efekata smanjene ekonomske aktivnosti, poboljšanje tekuće likvidnosti i restrukturiranje dospjelih obaveza.

”CBCG prati i analizira sprovođenje mjera na osnovu mjesečnih izvještaja koje izvještajne institucije dostavljaju u propisanoj formi. U narednom periodu, u zavisnosti od procijenjenih okolnosti u vezi sa pandemijom i njenim uticajem na finansijski sistem, građane i privredu razmatraće se eventualno donošenje mjera u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i društva u cjelini”, kazali su iz CBCG.

Oni su dodali da su mjere koje su donosili od izbijanja pandemije prilagođavane i mijenjane u zavisnosti od procjene finansijske stabilnosti i analiza kretanja na finansijskom tržištu uzrokovanih pandemijom.

”Ukupan broj korisnika kredita kod banaka, MFI, lizing društva, IRF-a i banaka u stečaju koji su koristili moratorijum je 74,22 hiljade, od čega se na poslovne banke odnosi 60,46 hiljada ili 82 odsto. Od ukupnog broja klijenata u moratorijumu, na preduzeća se odnosi pet odsto, a na građana 95 odsto. U trenutku apliciranja za moratorijum, ukupan iznos kredita za koji su ove institicije odobrile moratorijum korisnicima za period važenja odluke o posebnim mjerama zaključno sa 31. avgustom ove godine je 1,7 milijardi EUR, od čega se na banke odnosi 1,4 milijarde. Od ukupnog iznosa novca u moratorijumu na preduzeća se odnosi 824 miliona EUR, a na građane 848 miliona”, kazali su u CBCG.

Prema podacima dobijenim od izvještajnih institucija u vezi sa namjenom kredita obuhvaćenih moratorijumom, gotovinski nenamjenski krediti su dominantni i čine 30 odsto svih kredita u moratorijumu.

Slijede krediti za likvidnost sa 14 odsto, kupovinu stanova 13 odsto, refinansiranje obaveza i realizaciju investicionog programa po 12 odsto. Što se tiče preduzeća, u moratorijumu prednjače krediti za likvidnost 27 odsto, zatim krediti za realizaciju investicionog programa 25 odsto i krediti za refinansiranje obaveza 17 odsto, a kod građana dominantni su gotovinski nenamjenski krediti 54 odsto, zatim stambeni 26 odsto i krediti za refinansiranje osam odsto.

”Najviše kredita u moratorijumu kod banaka je bilo u prvom moratorijumu koji se odnosio na sve korisnike kredita, bio je obavezujući za banke i imao je ograničeni rok trajanja od 90 dana. U aprilu prethodne godine više od 62 hiljade dužnika je iskoristilo pravo na moratorijum u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde EUR tekućeg duga, čime je obuhvaćeno 47 odsto svih kredita u sistemu. Najviše restrukturiranih kredita banke su odobrile u februaru u iznosu od 221 milion EUR, što predstavlja 7,6 odsto bruto kredita, a odnosili su se na 890 dužnika”, rekli su iz CBCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...