fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontrolno saslušanje Spajića u januaru

Kontrolno saslušanje Spajića u januaru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kontrolno saslušanje ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, povodom brojnih nejasnoća i kontroverzi u vezi sa rekordnim, tajnim zaduženjem od 750 miliona EUR, biće održano u januaru, saopšteno je iz Socijaldemokrata Crne Gore (SD).

“Saslušanje će biti održano u januaru, a tačan datum biće naknadno određen”, kazali su iz SD-a.

Oni su objasnili da je skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas jednoglasno prihvatio inicijativu poslanika SD-a, Damira Šehovića, za kontrolno saslušanje Spajića.

Šehović je u inicijativi naveo da je javnost u vezi sa emisijom obveznica, koja je po priznanju predsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića, obavljena tajno, ali organizovano, ostala uskraćena za brojne informacije.

Iz SD-a su podsjetili da je javnost prvo zvaničnu informaciju o najvećem pojedinačnom zaduženju u posljednje vrijeme, koje je na nivou od oko četvrtine ukupnog javnog duga, dobila naknadno, nezvanično, putem Twittera.

“Ostalo je i nejasno kako je i na osnovu kojih činjenica, nova Vlada uspjela da u rekordnom roku, u trećem danu svog mandata, zaduži državu za 750 miliona EUR, a da prethodno, po sopstvenom i više puta izrečenom priznanju premijera, samo nekoliko dana prije realizacije sporne tajne emisije, nije imala nikakvih relevantnih informacija na osnovu kojih bi dobila realnu sliku o stanju ekonomije”, naveo je Šehović.

On je dodao da javnost još nije dobila odgovor kako je moguće da se bez relevatnih podataka donese odluka o zaduženju od 750 miliona EUR, kada nijedan zvaničan Vladin dokument ne ukazuje na tolika nedostajuća sredstva.

Šehović je rekao da je nejasno i zašto su Krivokapić i Spajić doveli u zabludu sve poslanike, a time posredno unizili i parlament, time što nijednom nijesu ukazali na potrebu zaduženja u realizovanom iznosu.

“Potrebno je razjasniti da li su osobe koje su učestvovale u pripremi i realizaciji emisije imale ovlašćenja da učestvuju u tim radnjama. Dodatno nepovjerenje je izazvano kontroverzama koje su pratile materijal o zaduživanju, koji je šefovima poslaničkih klubova dostavljen na njihov zahtjev, a koji osim značajnih materijalnih grešaka, koje su kasnije pravdane tehničkim propustima, otvara i brojna druga pitanja na koja ni poslanici, a ni cjelokupna javnost nijesu dobili odgovore”, kazao je Šehović.

On je dodao da je materijal koji je proslijeđen parlamentu nepotpun, jer ne sadrži Informaciju o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate/emitovane na međunarodnom tržištu u ovoj ili narednoj godini, na osnovu koje je realizovan čitav posao, ali ni prateće Vladine odluke, zaključke, zapisnike sa sjednica Vlade i radnih tijela, a posebno odgovarajuće ugovore koji su potpisani sa preduzećima i građanima angažovanim tokom realizacije sporne emisije.

Najčitanije