fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontrolisati rad poslodavaca tokom privremenih mjera

Kontrolisati rad poslodavaca tokom privremenih mjera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Demos je predložio Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) za zarazne bolesti da uvede besplatnu telefonsku liniju, kako bi građani i zaposleni iz bilo koje djelatnosti, a prvenstveno građevinarstva, mogli anonimno da prijave sve nepravilnosti koje bi eventualno ugrozile njihovo zdravlje.

“Pošto bi bilo anonimno, nadamo se da bi sačuvali i poslove”, rekli su iz Demosa.

Iz Demosa su kazali da iako su mjere koje je donijelo NKT uvedene relativno pravovremeno, postoje poslodavaci koji ih ne poštuju.

“Oni uspijevaju da pronađu procjepe i pukotine u donešenim mjerama i naredbama, time dovodeći u opasnost svoje zaposlene, njihove porodice i sve bliske osobe”, dodali su iz Demosa.

Posebnu zabrinutost s pravom, kako tvrde, imaju zaposleni u građevinskom sektoru.

“Pogotovo zaposleni kod par građevinskih ‘imperijalista’. Iako su nove mjere donijele određeni preokret u načinu funkcionisanja, ovdje to nije slučaj. Jedina izmjena je prisustvo panike. I straha”, poručili su iz Demosa.

Strah od moguće zaraze je, kako su kazali, na drugom mjestu u odnosu na strah od otkaza, pa radnici iz građevinskog sektora ćute.

“Iako je donešena odluka da nema obustave radova na kapitalnim građevisnkim projektima, tražimo da NKT uvede kontrolu rada poslodavaca”, dodaje se u saopštenju.

Iz Demosa su naveli da će sve firme koje su uspješno poslovale izaći iz ove krize, uz gubitke, ali na nogama.

“A za radnike koji daju otkaz da bi bili izolovani ili dobiju otkaz usljed neposlušnosti pretpostavljenima, ovo je izgubljena bitka koja ih vodi pravo u siromaštvo”, zaključili su iz Demosa.

Najčitanije