fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonkretni rezultati podrške razvoju ženskog preduzetništva

Konkretni rezultati podrške razvoju ženskog preduzetništva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inicijativa Ženske političke mreže (ŽPM) za podršku razvoju ženskog preduzetništva na lokalnom nivou daje konkretne rezultate, a riječ je o bespovratnim sredstvima koja ženama širom Crne Gore omogućavaju da započnu svoje male biznise.

Iz ŽPM-a je saopšteno da su njihove predstavnice ponosne na ostvareno na tom planu tokom ove godine, a posljednji kvartal godine je prilika da se sumiraju rezultati učinjenog.

“U ovu godinu ušli smo optimistično, jer je 15 opština uvelo posebnu budžetsku liniju za podršku razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori u ukupnom iznosu od 175 hiljada EUR. Međutim, poučene iskustvom iz prethodne godine, kada je novac bio obezbijeđen u sedam opština, a sredstva opredijeljena preduzetnicama samo u jednoj, pokazalo se da je novac samo cifra na papiru dok opštine ne usvoje i odluku o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele tih sredstava“, navodi se u saopštenju.

Odluke su, nakon kontakata i sastanaka ŽPM sa rukovodstvima opština, u prvoj polovini godine, osim Herceg Novog koji je to uradio prošle godine usvojene u Danilovgradu, Tivtu, Rožajama, Plavu i Kolašinu. Potom su to uradili i lokalni parlamenti Ulcinja, Gusinja i Podgorice, a prije dva dana i Bara, čime su stvorili sve preduslove za realizaciju opredijeljenih sredstava.

„Namjera ŽPM-a je da ekonomsko osnaživanje žena, kroz programe za žensko preduzetništvo, postane sastavni dio svih lokalnih budžeta u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Iz ŽPM-a su kazali da su opštinske odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava garant sigurnosti podrške opština preduzetnicama. U opštinama koje su raspodijelile sredstva ili ih raspodjeljuju u skladu sa tim odlukama nema više onoga na što se svaka žena koja ulazi u biznis žali: beskrajne papirologije, nejednakih kriterijuma i pravila koja se mijenjaju neočekivano i u nevrijeme.

„Donošenjem tih odluka opštine su pokazale spremnost da uvedu novu razvojnu lokalnu politiku, kao i to da će linija za podršku ženskom preduzetništvu biti uobičajena kategorija svakog budućeg budžeta tih opština. Ta sredstva za sada nijesu velika, ali jesu ohrabrenje za ulazak u preduzetničke vode“, rekli su iz ŽPM-a.

Žena koja ne uspije na konkursu ove godine unaprijediće svoj plan i konkurisati već naredne po jasnim i nepromjenljivim pravilima i kriterijumima. Cilj je bio da ženama obezbijedimo oslonac na koji mogu računati i na račun kojeg mogu graditi planove.

U opštinama Danilovgrad, Tivat, Herceg Novi i Kolašin koje su već raspodijelile sredstva sa 45 hiljada EUR podržano je 19 žena koje su taj novac uložile u razvoj ili početak svog biznisa.

U ŽPM očekuju da će se taj broj značajno povećati upravo ovih dana kada komisije obave raspodjelu sredstava u Ulcinju, Gusinju, Plavu, Rožajama i posebno u Podgorici i Baru gdje su najveća budžetska izdvajanja za tu namjenu, odnosno 20 hiljada EUR i 35 hiljada EUR.

„Vjerujemo da će žene korisnice programa svojim radom dokazati da je malo institucionalne pomoći dovoljno da mali projekti postanu veliki, što će, nadamo se, navesti lokalne uprave da iz godine u godinu izdvajaju sve veća sredstva za razvoj i unapređenje ženskog preduzetništva“, smatraju u ŽPM-u.

ŽPM je, kako se dodaje, u saradnji sa predsjednicima opština koji su za to imali sluha uvela prvi značajni sistemski mehanizam za podršku ženskom preduzetništvu na lokalnom nivou, odnosno drugi suštinski institucionalni mehanizam Crne Gore u oblasti ženskog preduzetništva, računajući Vladinu Strategiju o razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori od 2015. do naredne godine kao prvi.

ŽPM čine političarke iz 16 parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, a nastala je pod okriljem programa Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koji realizuje Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije (EU).

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...