fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonjević: Umjesto oduzimanja nezakonito stečene imovine stiglo zaduženje

Konjević: Umjesto oduzimanja nezakonito stečene imovine stiglo zaduženje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vladajuća većina je tvrdila da će prva njena odluka biti usvajanje zakona o porijeklu imovine, a umjesto toga, građani su dobili zaduženje od 750 miliona EUR, saopštio je šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

“Prva odluka Vlade, treći dan njenog mandata, je ogromno zaduženje građana. Bez jasne i transparentne analize Vlada je donijela ‘tajnu’ odluku o zaduženju što predstavlja nastavak ekonomske politike i ponašanja Demokratske partije socijalista (DPS)”, kazao je Konjević u intervjuu Pobjedi.

Stav da se zaduženjem od 750 miliona obezbjeđuje „ekonomska budućnost“ je, kako je naveo, ciničan i poražavajući za građane i gotovo identičan izjavama prethodne DPS vlasti.

Nova vlada, kako je dodao Konjević, koristi neustavnu normu iz Zakona o budžetu za ovu godinu, protiv koje je glasala cijela tadašnja opozicija, da se Vlada može zadužiti neograničeno, odnosno bez limita.

“Sada novoj vladi ne smeta neustavna odredba zakona koju je SDP kritikovao, kao i ostatak tadašnje opozicije kao neustavnu i ponižavajuću za parlament”, poruči oje Konjević.

On je naveo da je bilo za očekivati da nova Vlada napravi jasnu analizu stanja javnih finansija, podijeli je sa javnošću i onda sprovede niz mjera koje će poboljšati u kratkom roku to stanje, a ne odmah poseći za najvećim pojedinačnim zaduženjem u posljednjih 20 godina.

Konjević je saopštio da ni premijer Zdravko Krivokapić, ni poslanici vlasti, ni u kampanji ni nakon izbora nijesu niti jednom riječju govorili o potrebi novog zaduženja nego su upravo kritikovali dotadašnju ekonomsku politiku DPS-a.

“Krivokapić je u parlamentu govorio da nema podatke i da zbog toga ne može da daje bilo kakve ekonomske projekcije. Samo nekoliko dana nakon toga demantovao ga je ministar finansija, koji je kazao da se zahvaljuje prethodnom DPS ministru koji mu je omogućio da danima kao privatno lice dolazi u Ministarstvo finansija i priprema ‘prospekt’ za izdavanje obveznica. Pa neko ko je pripremao prospekt morao je imati na raspolaganju sve zvanične podatke”, rekao je Konjević.

Komentarišući veliko interesovanje investitora za crnogorske obveznice, od oko tri milijarde, Konjević je rekao da je višeznačna ta činjenica.

“Jednim dijelom povjerenje u zatečeno stanje, drugim dijelom pozitivna očekivanja, ali najviše činjenica da se radi o visokom prinosu, o kamati koja obezbjeđuje dobru zaradu investitorima. Državne obveznice su najsigurniji plasman investitorima. U našem slučaju radi se o desetinama miliona kamata koju će građani platiti u sedam godina”, naveo je Konjević.

On smatra da je Vlada prvo trebalo da uradi detaljnu analizu finansijskog stanja i pokuša sa reprogramom dugova koji dospijevaju ove godine, a to je nešto više od 350 miliona.

Zaduženje, iako je bilo dijelom potrebno, moralo je, kako je rekao Konjević, da ima prethodnu detaljnu analizu i objašnjenje javnosti, kao i jasne mjere koje će Vlada sprovoditi i na prihodnoj i rashodnoj strani.

“Ovako Vlada je nastavila politiku zaduženja DPS-a, paradoksalno, ali joj nijesu smetali ni neustavni zakoni protiv kojih su bili prije pola godine”, zaključio je Konjević.

Najčitanije