fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonjević traži konsultativno saslušanje u vezi sa poreskim opterećenjem po osnovu rada

Konjević traži konsultativno saslušanje u vezi sa poreskim opterećenjem po osnovu rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, dostavio je skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet inicijativu za konsultativno saslušanje u vezi smanjenja poreskih opterećenja po osnovu rada.

“Razlog za pokretanje konsultativnog saslušanja je činjenica da sada postoji nova politička realnost u kojoj su predstavnici današnje vladajuće koalicije davali podršku ovom predlogu SDP-a u prošlom mandatu, te očekujemo zakazivanje sjednice u vezi sa opravdanim zahtjevom crnogorske privrede”, naveo je Konjević u inicijativi.

On je dodao da se sve češće čuju zahtjevi poslovne zajednice koji ukazuju na visoka opterećenja koja otežavaju poslovanje, posebno u okolnostima izazvanim koronavirusom.

Konjević je podsjetio da su poslodavci u Crnoj Gori zvanično najoporezovaniji u regionu i da na 100 EUR neto zarade plaćaju 64 EUR obaveza državi.

“U takvim uslovima razumljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, a posebno imajući u vidu da na svakom koraku vide nepravdu u dijelu nejednake primjene zakona. Takvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost kompanija i poštene poslodavce, kojih je većina, silom gura u nelegalnu ekonomiju”, rekao je Konjević.

On je dodao da SDP već duže insistira na zakonskom rasterećenju poreskih opterećenja po osnovu rada sa 64 odsto na 53 odsto. Oni u dijelu ekonomsko-socijalnih predloga već duže sugerišu i povećenje iznosa minimalne zarade na 50 odsto ili nešto preko 250 EUR.

“Usvajanjem tog predloga značajno bi se rasteretila privreda i stvorila mogućnost za povećanje zarada, koje gotovo osam godina stagniraju, kao i mogućnost daljeg investiranja koje je, pogotovo u kriznim godinama, od izuzetnog značaja za cijelu državu”, naveo je Konjević.

On je u inicijativi naveo da bi, pored ministara finansija i ekonomskog razvoja Milojka Spajića i Jakova Milatovića, bilo korisno da se na sjednici čuje i stav predsjednika Unije poslodavaca (UPCG) i Privredne komore (PKCG), Predraga Mitrovića i Vlastimira Golubovića, ali i drugih relevantnih sagovornika.

“Mišljenja smo da država ne smije biti najgora prema najboljima kojima konstantno povećava namete, dok najgori ostaju izvan okvira zakona i tako stiču ekstra profit, dok će njihovi zaposleni i država ostati bez onoga što su njihovi, odnosno zajednički prihodi”, saopštio je Konjević.

On je kazao da je zbog toga SDP inicirala, odnosno obnovila zakonski predlog, kojim se traži smanjenje na zarade na teret poslodavca.

U SDP-u smatraju da umanjenje treba da bude fazno kako bi Vlada širenjem osnovice i boljim radom inspekcijskih službi, obezbijedila da se prihodi državnih fondova ne umanje u apsolutnom iznosu.

“Tu mjeru cijenimo veoma značajnom, jer utiče na konkurentnost poslodavaca, domaće privrede i imaće brojne pozitivne multiplikativne efekte ukoliko državni organi zakon budu primjenjivali jednako za sve”, rekao je Konjević.

Najčitanije