fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKoncesije u skladu sa zakonom

Koncesije u skladu sa zakonom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odluke o davanju koncesija za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) Skrbuša i Bare Kraljske nijesu sporne i u skladu su sa zakonom, saopštio je premijer Duško Marković.

“To su ugovori koji su na snazi, koji nijesu sporni i u skladu sa zakonom. To su dvije koncesije na mHE ispod jednog megavata (MW) i mislim da su nekih 800 ili 900 kilovati (kW)”, rekao je Marković novinarima nakon otvaranja Srednje mješovite škole u Golubovcima.

On je kazao da se takvi objekti praktično ne primjećuju i ne mogu da izazovu nikakvo ozbiljnije ugrožavanje prostora.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o davanju koncesija za izgradnju dvije mHE.

Minihidroelektrana Skrbuša će se graditi na dijelu vodotoka Skrbuša i biće instalisane snage 900 kW i procjenjene godišnje proizvodnje od 3,43 gigavat sata (GWh), a mHE Bare Kraljske na dijelu vodotoka Vranještica instalisane snage 995 kW i procijenjene godišnje proizvodnje 3,35 GWh.

Marković je, govoreći o kapitalnim investicijama, kazao da se one realizuju u turizmu, energetici i saobraćajnoj infrastrukturi.

“Što se mene tiče u ovom trenutku, pored mnogih koje se realizuju, najvažnija kapitalna investicija na sjeveru je razvoj ski centra, vrijednosti preko 100 miliona EUR”, rekao je Marković.

On je naveo da ski centar žele da završe u naredne tri godine, kako bi sjeveru kao nerazvijenom prostoru dali razvojnu priliku, a ljudima sa tog prostora priliku da bolje žive i rade.

“U strateškom, finansijskom i razvojnom smislu kapitalni projekti na sjeveru za mene imaju ključni značaj, jer je na sjeveru preko 55 odsto ukupnog razvojnog potencijala zemlje i on mora biti u funkciji građana sjevera, ali i cijele Crne Gore”, kazao je Marković.

Najčitanije