fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonačnu riječ o namjeri preuzimanja Željezare ima EK

Konačnu riječ o namjeri preuzimanja Željezare ima EK

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije mora ispitati zakonitost postupka preuzimanja Željezare uz pomoć države, saopštio je predsjednik njenog Savjeta Dragan Damjanović i dodao da to može biti problematično iz ugla evropske regulative o državnoj pomoći i ispunjavanja uslova Poglavlja 8.

On je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, rekao da su Vlada i Ministarstvo finansija riješili da se u tom procesu kockaju.

“Ministarstvo nam se nije obratilo, pa će Agencija u postupku naknadne kontrole utvrditi činjenice. Već su pokrenute predispitne radnje i vidjećemo je li primijenjen princip tržišnog ulaganja i da li takva intervencije podliježe Zakonu o kontroli državne pomoći”, kazao je Damjanović, prenosi portal RTCG.

Kada je Željezara u pitanju, on smatra da je za državu najbolje da nakon izlaska privatnog partnera nađe novog koji bi preuzeo upravljanje fabrikom, bez ikakvih olakšica od države. U tom slučaju, to bi bio ugovorni odnos dva pravna lica i Agencija tu ne bi imala nadležnost.

“Ako bi se išlo na namjeru o kojoj se govori u medijima ovih dana, da Elektroprivreda (EPCG), koja je državno preduzeće, preuzme Željezaru, onda taj postupak ide u redovnu proceduru kod Agencije”, naveo je Damjanović.

On je podsjetio da za sve intervencije države u sektor ulaganja u industriju čelika, prema pravilima preuzetim u procesu pristupanja EU, konačnu riječ mora dati Evropska komisija (EK).

“Tako da u postupku da EPCG preuzme Željezaru, bićemo u obavezi da dobijemo mišljenje EK”, rekao je Damjanović.

On je saopštio da je Poglavlje 8 – Konkurencija najzahtjevnije u ukupnom procesu.

“Jedan ovakav faul kada je u pitanju državna pomoć imali smo i sa Montenegro Airlinesom i plašim se da bi još jedan bio kap koja bi prelila čašu i evropski put Crne Gore izgledao bi krajnje neizvjesno”, rekao je Damjanović.

On je dodao da bi odluka EPCG da preuzme Željezaru i uloži 15 miliona, a vjerovatno i više u modernizaciju pogona, a uz postojenje kreditnih aranžmana, ukoliko bi se pokazala kao loša, mogla da ugrozi finansijsku stabilnost kompanije i samim tim aktivira državne garancije koje su 100 odstotne.

“Vrlo su kompleksna pitanja i treba im se pristupiti ozbiljno, posebno što se radi o preduzećima od vitalnog značaja za crnogorsku ekonomiju i treba donositi odluke na bazi činjenica, a ne političkih vizija i poena”, kazao je Damjanović.

On je dodao da razumije ugao gledanja zaposlenih u Željezari, ali Agencija je jedna od institucija koja učestvuje u ovom procesu i bitno je da i ona, kao i svi koji su uključeni, radi zakonito.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...