fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKomnenović: Prije koncesije riješiti pitanje imovine

Komnenović: Prije koncesije riješiti pitanje imovine

Tivat, (MINA-BUSINESS) – U proces davanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u koncesiju se ne može ići prije nego se riješe imovinsko-pravni odnosi u zahvatu tivatske vazdušne luke, smatra predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

On je u petak uputio čelnicima Vlade, Ministarstva kapitalnih investicija i Aerodroma Crne Gore otvoreno pismo povodom najava da će izvršna vlast nastaviti sa procesom davanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u koncesiju, pišu Vijesti.

Ministarstvo je ove sedmice u Podgorici, iza za javnost zatvorenih vrata, organizovalo prezentaciju namjera tri ponuđača koja su prošla prvi krug tendera za izbor koncesionara za aerodrome, a koji je započela bivša Vlada predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Resorni ministar Mladen Bojanić nakon toga medijima je kazao da je izuzetno zadovoljan onim što su prezentovali kandidati za mogućeg novog dugoročnog zakupca vazdušnih luka i da će Vlada uskoro donijeti odluku hoće li nastaviti aktuelni ili raspisati novi tender za izbor koncesionara, ili odustati od tog posla.

”Neprihvatljiv je ulazak u proces davanja koncesije prije rješavanja imovinskih odnosa u zahvatu Aerodroma Tivat”, naveo je Komnenović u pismu koje je uputio Bojaniću, premijeru Zdravku Krivokapiću, predsjedniku Odbora direktora Aerodroma Nebojši Đokoviću i izvršnom direktoru te kompanije Goranu Jandreoskom.

Komnenović je u pismu podsjetio da se od nešto preko milion metara kvadratnih zemljišta, koje zahvata Aerodrom Tivat sa njegovim zaštitnim pojasom, na Opštinu Tivat kao vlasnika u starom katastru vodila površina od 41 hektar, 58 ari i 81 metar kvadratni.

Suvlasništvo Opštine i privatnih lica je u ukupnoj površini od četiri hektara, 46 ari i 99 metara kvadratnih. U privatnom posjedu je ukupna površina od devet hektara, 32 ara i 59 kvadratnih metara.

”To znači da je Opština Tivat sama, ili u suvlasništvu sa privatnim licima, bila vlasnik oko 45 odsto ukupne površine Aerodroma”, rekao je Komnenović.

Kako piše list, država je u međuvremenu, za vrijeme vlasti DPS-a i njegovih partnera, u katastru sve te nekretnine sa Opštine Tivat jednostavno dekretom prepisala na sebe.

Komnenović je u otvorenom pismu ukazao na sve kontroverzne aspekte tog postupka istakavši da nije ispoštovana zakonom predviđena procedura, već je Ministarstvo finansija kod Uprave za nekretnine insistiralo da se sve katastarske parcele na kojima je upisan teret “morsko dobro”, a vode se na Opštinu Tivat, upišu kao državna svojina sa pravom raspolaganja Vlade.

Izbrisan je i teret zabrane otuđenja i opterećenja svih parcela.

Komnenović je ukazao i na potrebu izmjene granice zone Morskog dobra u dijelu teritorije na kojoj se nalazi Aerodrom Tivat, jer je ona ovdje udaljena skoro tri kilometra od mora, te nakon toga usklađivanje i sve ostale prostorno-planske dokumentacije sa u zakonske okvire svedenom granicom zone morskog dobra.

On je posebno istakao da bivša Vlada u planovima o davanju Aerodroma Tivat pod koncesiju nije planirala da ustupi prihode Opštini Tivat, a koji joj po zakonima o koncesiji i o finansiranju lokalne samouprave pripadaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije