fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKlaster da doprinese proizvodnji hrane i standardu poljoprivrednika

Klaster da doprinese proizvodnji hrane i standardu poljoprivrednika

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivredni klaster Crne Gore trebalo bi da doprinese proizvodnji dovoljnih količina kvalitetne hrane za potrebe stanovništva, po najpogodnijim cijenama, ali i podizanju standarda poljoprivrednika na nivo dostojan pristojnog života, saopštio je njegov predsjednik Boško Miličić.

“Poljoprivredni klaster udružuje poljoprivredne proizvođače iz cijele Crne Gore i bavi se razvojem ukupne crnogorske poljoprivrede, u svim svojim oblastima, od poljoprivredne proizvodnje do agroturizma”, rekao je Miličić na promociji klastera, koja je u četvrtak održana u Nikšiću.

On je dodao da su ciljevi klastera omogućavanje proizvodnje dovoljnih količina kvalitetne hrane za stanovništvo Crne Gore, po najpogodnijim cijenama, postizanje pune održivosti poljoprivrede uz maksimalno korišćenje resursa, kao i podizanje standarda poljoprivrednika, odnosno farmera i seljaka na nivo dostojan pristojnog života.

“Da svi u ovoj državi shvate i ko ih hrani i ko ih brani, jer bez jakog seljaka nema ni jake države”, poručio je Miličić.

Klaster trenutno ima više od 500 članova, među kojima su, osim primarnih poljoprivrednih proizvođača, svi oni koji na bilo koji način doprinose razvoju poljoprivrede u Crnoj Gori.

Direktor Direktorata za poljoprivredu u Ministasrstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Miroslav Cimbaljević, kazao je da je zadovoljan činjenicom da je konačno u Crnoj Gori osnovan klaster koji će zastupati interese, potrebe i ideje koje će kandidovati na redovnim sastancima sa nadležnim u tom Vladinom resoru.

Predstavnica Delegacije EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Nadia Kjučukova, najavila je da će, pored tekućeg programa IPARD II, Crna Gora početi da sprovodi još jedan višegodišnji program, IPARD III, s budžetskim izdvajanjima do 2027.

“EU stavlja 63 miliona EUR na sto, što sa nacionalnim i doprinosom privatnog sektora može rezultirati u više od 128 miliona EUR investicija u poljoprivredni sektor”, kazala je Kjučukova.

Ona je kazala da vjeruje da Poljoprivredni klaster može vrlo dobro usmjeriti i doprinijeti boljem razvoju sektora, njegovoj modernizaciji i što bržim pripremama za ulazak u EU, kako bi imao snažniju ulogu u kreiranju poljoprivrednih politika u zemlji, koje su bliže poljoprivrednicima, prerađivačima i ljudima u ruralnim područjima.

Dekanica Biotehničkog fakulteta, Božidarka Marković, saopštila je da je zadovoljna organizacijom i planiranim djelovanjem klastera.

“Ovo je trebalo crnogorskoj poljoprivredi, jer jedino udruženi možete ravnopravno sjediti za pregovaračkim stolom i pregovarati najbolje pozicije sa donosiocima odluka, a još bitnije mnogo bolje nastupiti na tržištu i ostvariti benefit”, navela je Marković.

Direktorica Direktorata za industrijski i regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomije, Renata Milutinović, rekla je da je raduje činjenica da su u Crnoj Gori počele da se mijenjaju stvari i što se preko 500 proizvođača udružilo što će ih učiniti jačim na tržištu.

Šef kabineta gradonačelnika Nikšića, Marko Perućica, najavio je finansijsku i druge vidove pomoći.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije