fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKineske turiste privlači prirodno bogatstvo i čist vazduh

Kineske turiste privlači prirodno bogatstvo i čist vazduh

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kineske turiste u Crnoj Gori najviše privlači prirodno bogatstvo i čist vazduh, a od destinacija su im jako zanimljivi Kotor, Perast i gradovi u čijem sastavu su nacionalni parkovi, saopštili su turistički vodiči Miloš Lazarević i Marijana Niković.

Lazarević, koji je vrsni poznavalac sjevera, a posebno Nacionalnog parka Durmitor, kazao je da kineske turiste definitivno najviše očara nevjerovatno prirodno bogatstvo i čist vazduh.

„Kulturno i prirodno bogatstvo Crne Gore je glavni razlog posjećenosti od stranih turista, dok kineskim naše podneblje daje posebnu čar, jer je na tako maloj teritoriji sadržano sve što jedan turista želi da vidi i osjeti tokom svog, u današnje vrijeme, sve kraćeg odmora“, rekao je Lazarević.

On je naveo da smo kulturološki jako različiti, prenosi portal croatian.cri.cn.

„Međutim, Kinezi smatraju da smo, ipak, ideološki sličan narod, zbog komunističke istorije našeg podneblja, kao i činjenice da se komunistički filmovi jugoslovenske produkcije dan danas redovno puštaju kao sastavni dio njihovog filmskog programa“, dodao je Lazarević.

Prema njegovim riječima, glavni fokus kineskih turista predstavljaju UNESCO zaštićena prirodna i kulturna dobra.

Kotor predstavlja njihov „must see“ lokalitet zbog svog sveopšteg kulturnog bogatstva. Uz Kotor im je posebno bitan Most na Đurđevića Tari, zbog partizanskog filma Most, kao i srednjovjekovni nadgrobni spomenici stećci.

„Što se tiče prirodnih dobara, neizostavan je UNESCO zaštićeni Nacionalni park Durmitor, u kojem kineski turisti i provedu najviše vremena. Prelijepi pejzaži, netaknuta priroda i za njih bitan čist vazduh, čine lokalitet Durmitora i grada Žabljaka, sa akcentom na Crno jezero i kanjon rijeke Tare, posebno dragim i nezaboravnim“, rekao je Lazarević.

Kako je dodao, njihove turističke ture se ne završavaju samo na tim lokacijama.

„Posebnu pažnju im privlače Kolašin, Plav i Cetinje zbog nacionalnih parkova koji su sastavni dio njihove teritorije i prirodnog bogatstva kojim obiluju. Krajem 2019. godine veliku posjećenost su imali Budva i Ulcinj, zbog svoje istorijske važnosti i kulturnih dobara, kao i zbog činjenice da nude dva sasvim suprotna doživljaja crnogorskog primorja“, objasnio je Lazarević.

Nedavno je specijalizovani kineski magazin za turizam i putovanja Travelling Scope proglasio Crnu Goru najboljom stranom destinacijom sa prirodnim pejzažom.

Lazarevć smatra da je to značajna titula za reputaciju zemlje kao turističke destinacije.

„Svaki pomak ka otvaranju Crne Gore ka kineskom tržištu može samo da znači boljitak, pogotovo u sferi turizma i plasiranja domaćih proizvoda, dok kasnije to može donijeti i značajne investicije. Poseban značaj ove titule je što će puno mladih ljudi posjetiti Crnu Goru“, dodao je Lazarević.

Lazareviću posao turističkog vodiča umnogome olakšava to što govori kineski jezik, što se posebno dopada kineskim turistima.

On je, govoreći o projekcjama, kazao da se prije kraja naredne godine ne može očekivati ozbiljan povratak kineskih turista, a sigurno će do 2024. trajati povratak na stare brojke.

„Do tada sve što možemo učiniti je povećati kvalitet naše usluge, kao i dati sve od sebe da očuvamo naša kulturna i prirodna dobra od degradacije megalomanskim projektima”, poručio je Lazarević.

Niković, turistička vodičkinja iz Perasta, turiste najčešće upoznaje sa svojim mjestom.

„S obzirom da kineski turisti vole da fotografišu, rekla bih da su im upravo Boka Kotorska i Perast jako zanimljivi. Prije svega jer je naša kultura drugačija od njihove. Pored toga, uvijek su oduševljeni našom hranom i pićem koje je na trpezi, a najčešće komentarišu, vjerovali ili ne, mačke kojih u Boki ima na svakom koraku”, kazala je Niković.

Kada turisti dođu u Perast, obavezan je odlazak na ostrvo Gospa od Škrpjela, kao i vožnja brodićem po zalivu, koja svakog ostavi bez teksta.

“Kineski turisti takođe vole muzeje i kad god posjetimo Pomorski muzej u Kotoru, oni se oduševe portretima, namještajem, replikama brodova, ali i kineskim vazama koje su pomorci donosili sa dalekih putovanja”, rekla je Niković.

Sviđaju im se kameni grbovi na palatama u Perastu i Kotoru i uvijek se oduševe zanimljivim pričama i legendama o plemićkim porodicama Boke.

Kineski turisti vole priče koje im drže pažnju i koje će zauvijek pamtiti i prepričavati.

„Takođe, veoma su zainteresovani za ekonomiju Crne Gore. Česta pitanja koja dobijam od njih su – kolika je prosječna plata u Crnoj Gori i koje grane industrije postoje”, dodala je Niković.

Ona je kazala da vjeruje da će se kineski turisti uskoro vratiti u većem broju, a to će biti prilika da upoznaju još neka mjesta u Boki.

„Neka to bude Risan, mjesto koje je zapostavljeno i koje bi dodatno trebalo predstaviti turistima. Najstarije naselje u Boki, sa svojim rimskim mozaicima, koji su u svijetu jedinstveni, definitivno su must see“, zaključila je Niković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...