fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKineska kompanija Shandong Hi-Speed Group zainteresovana za ulaganje

Kineska kompanija Shandong Hi-Speed Group zainteresovana za ulaganje

Peking, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora kao turistička destinacja zavisi od stepena razvijenosti saobraćajne infrastrukture, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović i dodao da je država spremna da nastavi i intenzivira razgovore o potencijalnim projektima koji mogu biti predmet interesovanja kineskih investitora.

Ibrahimović i saradnici, državni sekretar Admir Šahmanović i generalna direktorica Direktorata za pomorstvo Maja Mijušković, sastali su se sa predstavnicima kineske kompanije Shandong Hi-Speed Group iz Šandong provincije, u sklopu radne posjete kineske delegacije Crnoj Gori.

„Radni sastanak održan u Ministarstvu, bio je prilika da se razgovara o potencijalnim modelima saradnje, sa posebnim fokusom na razvoj i modernizaciju saobraćajne infrastrukture“, navodi se u saopštenju.

Ibrahimović je ukazao da ga posebno raduje što u izazovnim geopolitičkim vremenima nemamo diskontinuitet interesovanja stranih investitora i što možemo očekivati nastavak aktivnosti na konkretizaciji zajedničkih projekata sa zainteresovanim kineskim kompanijama.

„Današnji sastanak i razgovor o potencijalnim razvojnim projektima iz oblasti saobraćajne infrastrukture korak je više u dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje“, poručio je Ibrahimović.

On je dodao da, u duhu prethodne saradnje, očekuje da će radom na budućim zajedničkim projektima poslati jasnu poruku o dodatnom jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje, te o zajedničkim interesima dvije prijateljske Vlade.

Kinesku delegaciju je predvodio Meng Jen, koji je na početku razgovora iskazao otvorenost i spremnost kineske strane da se, u periodu koji je pred nama, intenziviraju razgovori na polju daljih ulaganja u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu Crne Gore.

On je predstavio oblasti u kojima se njihova kompanija pozicionirala na svjetskom tržištu, sa posebnim akcentom na izgradnju kapitalnih projekata u infrastrukturi, ali i oblasti obnovljivih izvora energije.

„U odnosu na našu posljednju posjetu Crnoj Gori mogu da primijetim da se radilo dosta na polju putne infrastrukture, kao i na ostalim razvojnim projektima i odgovorno tvrdim da je investiciona politika naše kompanije takva da možemo da odgovorimo i najkompleksnijim zahtjevima tržišta. Naši su planovi ozbiljni, a u planu su projekti koji mogu uticati na rapidan rast i ekonomski razvoj Crne Gore“, istakao je Meng.

On je dodao da je njihova kompanija samo u provinciji Shandong izgradila osam hiljada kilometara auto-puteva, oko 500 kilomeatra željezničke pruge i da je među tri najuspješnije kompanije u ovoj kineskoj provinciji.

Kineska delegacija je tokom radne posjete Crnoj Gori obišla crnogorsko primorje, Luku Bar, Bokokotorski zaliv.

„Zajednički zaključak sagovornika je da su neophodna značajna ulaganja u modernizaciju postojeće saobraćajne mreže, naročito putne, budući da je turizam rastuća privreda u Crnoj Gori i da potrebe tržišta to zahtijevaju“, dodaje se u saopštenju.

Ibrahimović je predstavio neke od važnih razvojnih infrastrukturnih projekata, sa posebnim osvrtom na nastavak izgradnje auto-puta Bar–Boljare, valorizaciju Luke Bar, modernizaciju nacionalnih vazdušnih luka, kao potencijalno zanimljivi projekti tema razgovora su bili i most preko Bokokotorskog zaliva i preko rijeke Bojane.

„Mi smo spremni da nastavimo razgovore, nakon čega očekujem od mojih i vaših saradnika neke konkretne modele saradnje. U tom smislu pozivam vas da prepoznate određene projekte za koje smatrate da su mogući za saradnju, želim da vas ohrabrim da konkretne predloge uputite. Sigurno je da ćemo posvetiti pažnju i ozbiljno ih razmotriti“, zaključio je Ibrahimović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije