fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKIF će osnovati predstavništvo u Podgorici

KIF će osnovati predstavništvo u Podgorici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komorski investicioni forum (KIF) će, prema riječima svojih predstavnika, osnovati predstavništvo u Podgorici koje će preuzeti sve ključne aktivnosti šest komora Zapadnog Balkana.

Predsjednik Vanjskotrgovisnke komore Bosne i Hercegovine (BiH) i član Upravnog odbora KIF-a, Ahmet Egrlić, kazao je da se radi o nizu projekata na kojima rade uz podršku fondova iz Evrospke unije (EU), ali i Vlade Njemačke.

„Tu imamo projekat dualnog obrazovanja gdje će oko 20 miliona EUR biti utrošeno u narednih pet godina u regionu“, rekao je Egrlić novinarima u Vili Gorica, nakon sjednice Upravnog odbora KIF-a.

On je kazao da je pandemija pokazala da vlade ne mogu raditi bez dijaloga sa privredom, kao i da je privreda ta koja može i mora osigurati postojanje i punjenje budžeta, ali i kvalitetan ambijent za poslovanje.

KIF predstavlja 350 hiljada kompanija i tržište od 18 miliona stanovnika.

„Ono na čemu radimo je uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora u ovih šest ekonomija na Zapadnom Balkanu, kako bi podigli našu konkurentsku moć i konkurisali većim tržištima“, naveo je Egrlić.

On je rekao da su sa predstavnicima Vlade Crne Gore, koji su prisustvovali sastanku, razmijenili praksu i iskustva što bolje kvalitetnije saradnje u perspektivi.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da mu je drago što je bio u prilici da sa ministrom finansija i socijalnog staranja, Milojkom Spajićem ugosti predstavnike privrednih komora Crne Gore i goste iz Srbije i BiH u okviru KIF-a.

„To je vrlo važna priča koja je bliska meni s obizrom na moje bivše angažovanje u okviru Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i koja je jako bliska ovoj Vladi“, rekao je Milatović.

foto: MINA

On je kazao da je to priča o poslovnom udruživanju zemalja Zapadnog Balkana kao važnog aspekta unapređenja konkurentnosti svih zasebnih ekonomija.

„U okviru samita u Sofiji napravljen je akcioni plan kada je u pitanju zajedničko ekonomsko približavanje zemalja u regionu. Za njegovu implemetaciju je u ime Vlade zaduženo Ministarstvo ekonomskog razvoja, a sve u cilju unapređenja konkurentosti naših privreda, kvaliteta života zemalja u regionu, u okviru jedne priče koja se odnosi na proces evropskih integracija zemalja regiona“, zaključio je Milatović.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...