fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKazne za nepoštovanje mjera o ograničenju maksimalne marže

Kazne za nepoštovanje mjera o ograničenju maksimalne marže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišna inspekcija može trgovcima izreći kazne od 500 do hiljadu EUR ukoliko utvrdi da nijesu ispoštovali odluku o ogrničenju maksimalne marže na osnovne životne namirnice.

Iz Tržišne inspekcije su Vijestima kazali da će obavljati redovan nadzor u dijelu primjene Zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značajaza život i zdravlje ljudi.

Maksimalne marže na pšenično brašno tip 400 i 500, šećer, ulje i so su u trgovinama na veliko ograničene na pet odsto, a u malim trgovinama na sedam odsto.

Zakonom je propisano da je trgovac dužan da se pridržava određenih privremenih mjera, čije sprovođenje nadzire tržišna inspekcija.

„Ako tržišni inspektor utvrdi da se trgovac ne pridržava privremenih mjera, narediće otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Članom 9 zakona propisane su novčane kazne za prekršaje i to za preduzeće od pet do deset hiljada EUR, za odgovornog u njemu 500 do hiljadu, za preduzetnika 500 do dvije hiljade EUR, a za fizičko lice 500 do hiljadu EUR“, naveli su iz Tržišne inspekcije.

Oni su dodali da se počiniocu prekršaja može izreći i mjera zabrane obavljanja trgovine od 30 dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije