fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKašćelan donio odluku o privremenom finansiranju Prijestonice

Kašćelan donio odluku o privremenom finansiranju Prijestonice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, donio je odluku o privremenom finansiranju budžetskih potreba te lokalne samouprave za period od januara do marta naredne godine.

Iz Prijestonice je saopšteno da se privremeno finansiranje može obavljati najviše do iznosa koji odgovara jednoj dvanestini ostvarenih rashoda u ovoj godini.

„Odluka o privremenom finansiranju uslijedila je nakon što sjednica Skupštine Prijestonice nije mogla biti organizovana zbog nedostatka kvoruma. Zasjedanje lokalnog parlamenta prvobitno je bilo zakazano za 2. decembar, ali je odgođeno usljed nepredviđenih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa. Novi pokušaji da se sjednica zakaže bili su neuspješni“, navodi se u saopštenju.

Lokalna uprava je, kako su kazali, ispoštovala sve zakonske rokove za pripremu budžeta za narednu godinu, organizovala interne konsultacije sa potrošačkim jedinicama u toku pripreme gradskog troškovnika i javnu raspravu, i pribavila mišljenje resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

„U toku cijelog procesa bili smo otvoreni za sve sugestije i primjedbe koje su bile utemeljene i realne, ne vodeći se partikularnim interesima, već potrebom da svi damo doprinos da Cetinje dobije održiv budžet“, dodaje se u saopštenju.

U tom smislu, kako su poručili, neshvatljivo je ponašanje većine odbornika aktuelnog saziva da odgodi usvajanje budžeta do konstituisanja nove većine u parlamentu, iako će i tada svi politički akteri biti isti.

„Jasno je da je riječ o bjelodanom odsustvu elementarne odgovornosti prema građanima Cetinja i potrošačkim jedinicama, od kojih će mnoge biti dovedene u nezavidan položaj zbog ranije najavljene blokade računa“, rekli su iz Prijestonice.

Oni su poručili da zbog neusvajanja budžeta neće biti usvojen ni plan javnih nabavki, što znači potpuno zaustavljanje svih aktivnosti Prijestonice i preduzeća čiji je osnivač.

„Biće obustavljene sve aktivnosti koje podrazumijevaju raspisivanje tendera za nabavku roba i usluga. Neće biti moguće izvršiti raspodjelu sredstava za sport, kulturu, nevladine organizacije, niti organizovati prevoz učenika na seoskom području i ka Podgorici“, navodi se u saopštenju.

Iz Prijestonice su saopštili da se takvim razvojem situacije stvara nepotreban pritisak na novu gradsku upravu, ma ko da je bude konstituisao, jer će morati bespotrebno, u kratkim vremenskim rokovima, da se bavi veoma važnim pitanjima koja se odnose na redovno funkcionisanje grada.

Oni su podsjetili da se u istoj situaciji našla aktuelna lokalna uprava nakon preuzimanja mandata, jer je za nepun mjesec morala donijeti budžet i pripremiti izvještaj o radu gradonačelnika za prethodnu godinu, što se kasnije, u toku godine, odrazilo i na realizaciju Programa razvoja, ali i gradskog budžeta.

„Neshvatljivo je da politički akteri u Prijestonici nijesu iz navedenih događanja izvukli nikakvu pouku, te da se ova neprijatna situacija ponavlja uprkos tome što je aktuelna lokalna vlast uvijek imala dobro planirane budžete, čija realizacija je bila veća od 90 odsto čak i u godinama pandemije koronavirusa“, naveli su iz Prijestonice.

Iz Prijestonice su poručili da razumiju političku arenu kao mjesto za zadovoljenje dnevnopolitičkih potreba i za ostvarivanje određenih ciljeva dodali da se ne mogu pomiriti sa činjenicom da se interesi grada i građana podređuju bilo čijoj političkoj potrebi ili namjeri.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije