fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKasalica odbacila sve navode anonimne krivične prijave

Kasalica odbacila sve navode anonimne krivične prijave

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nekadašnja državna sekretarka Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Mila Kasalica, odbacila je sve navode anonimne krivične prijave, kojom je optužena za odavanje tajnih podataka, i saopštila da je ona sačinjena sa namjerom njenog profesionalnog i životnog diskreditovanja.

Kasalica je odbacila sve navode anonimne krivične prijave kao „bezočne i nesojske“, pune neistina, i navela da su u pitanju klasične manipulacije i podmetanja na ličnoj osnovi.

Kasalica je u utorak u Upravi policije, koja je postupila po nalogu Državnog tužilaštva, upoznata sa navodima prijave, prema kojoj je u periodu od 10. do 30. jula u službene prostorije Ministarstva finansija primila izvršnu direktorku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanju Ćalović Marković, i stavila joj na uvid i raspolaganje više informacija, podataka i dokumenata.

U dokumentu u koji agencija Mina-business ima uvid, navodi se da su podatke i dokumenta koje je Kasalica dala na uvid Ćalović Marković, obezbijedili službenici Ministarstva za službene potrebe državnog sekretara u tom resoru.

U prijavi se navodi da je Kasalica, sa umišljajem i direktnom namjerom, obmanula službenike Ministarstva finansija i proizvela situaciju njihove odgovornosti i uključenosti u krivično djelo odavanja tajnih podataka.

„Svi navedeni podaci su internog karaktera, koriste se u svakodnevnom radu i procesu vođenja državne i politike javnih finansija, pa se njihovim objavljivanjem, prije nego što budu potpisani i javno dostupni, može direktno uticati na ugrožavanje ekonomskih interesa Crne Gore“, precizira se u prijavi.

U anonimnoj krivičnoj prijavi se navodi da se izuzimanjem traka video-nadzora može potvrditi da su Kasalica i Ćalović Marković iz zgrade Ministarstva finansija, odnosno kancelarije državnog sekretara, fizički iznijele dokumentaciju.

Kasalica je saopštila da su navodi iz anonimne krivične prijave netačni i sačinjeni sa namjerom njenog profesionalnog, stručnog i životnog diskreditovanja.

Ona tvrdi da, kao državna sekretarka Ministarstva finansija u periodu od 11. februara do 30. jula, nije imala pristup tajnim podacima, osim kod pripreme razmatranja nacrta izvještaja Državne revizorske institucije (DRI).

„Takođe, bilo kojem nepozvanom licu nijesam neovlašćeno saopštavala ili davala bilo kakve informacije, podatke ili dokumenta Ministarstva finansija i/ili Vlade, nezavisno da li su zaštićeni stepenom tajnosti ili nijesu, što saglasno odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicma i dalje odgovorno radim”, kazala je Kasalica.

Ona je dodala i da nije iz nehata odradila bilo koju aktivnost koja bi nanijela bilo kakvu štetu ekonomskim interesima Crne Gore.

Kasalica je saopštila da je Ćalović Marković posljednji put vidjela u emisiji TV Vijesti Načisto, 17. januara 2019. godine, sa kojom nije imala nikakav kontakt, a posebno ne kao državna sekretarka u Ministarstvu finansija.

“Sa Ćalović Marković nijesam imala nikakav kontakt, razgovor telefonom, e-mailom ili preko društvenih mreža od tog gostovanja u TV emisiji, a posebno ne kao državna sekretarka u Ministarstvu finansija”, objasnila je Kasalica.

Ona je navela da podržava predlog da se obavi objektivni pregled snimaka video-nadzora, posebno za period od 10. do 30. jula, ali i tokom nepunih šest mjeseci njenog rada, jer tvrdi da se sa Ćalović Marković nije vidjela. Kasalica je dodala i da je zadatak nadležnih da utvrde da li neko “deep fake” tehnologijama pokušava da joj isprlja lični integritet i profesionalni kredibilitet.

Ona je ocijenila da je u anonimnoj krivičnoj prijavi nečinjenično optužena lažnim blaćenjem oko “hodnika u ministarstvu”, jer je kao državna sekretarka radila sve definisano zakonskim okvirima da zaposlene unutar državne uprave zaštiti od neprimjerenih pritisaka da se obimne analize rade u nemoguće kratkim rokovima.

“Takođe, u kabinetu šefice kabineta ministra finansija i socijalnog staranja redovno su se okupljali ministar finansija, drugi državni sekretar, kao i sadašnji novopostavljeni državni sekretar i PR službenici. Svakim danom se takvo netransparentno “druženje” pokazivalo kao visoko-nekorisno instituciji ministra i Ministarstva finansija i socijalnog staranja”, rekla je Kasalica.

Ona je dodala da ima dovoljno radnog iskustva i godina da ne prihvata „neotesana okupljanja“, koja ne predstavljaju kvalitetno izvršenje odgovornosti i obaveza državnog sekretara Ministarstva finansija.

„Iako se u toj kancelariji ostajalo do kasnih noćnih sati, krajnji rezultat mnogobrojnih potrošenih sati nije imao očekivani učinak, osim da su javne politike postajale manje kvalitetnim u pripremi i primjeni“, tvrdi Kasalica.

Ona je poručila da Ministarstvo finansija mora biti visoko-profesionalni, stručni, skoro pa depolitizovani državni organ, jer se ukupne javne politike svih resora preispituju unutar obaveza i odgovornosti tog resora.

Kasalica je podsjetila da je kao diplomiranu ekonomistkinju i magistarku ekonomskih nauka, potkovanog, dokazanog profesionalca i etički izgrađenu osobu, ministar finansija izabrao da bude njegova prva saradnica, jedan od dva državna sekretara.

„Zahvalna sam građanima Crne Gore na pruženoj prilici i profesionalnoj privilegiji, a istovremeno odgovorno znam da nijedno moje moralno strogo pravilo, niti sistem vrijednosti porodično utkan od mojih vrsnih roditelja, koji sam odgovorno unijela u rad državne sekretarke, nijesam prekršila”, navela je Kasalica.

Ona je poručila da je niko neće uplašiti zasipanjem lažnim podmetačinama na ličnoj osnovi.

“Bez skrivenih namjera, a kako sam od 30. jula objekat druge anonimne prijave odgovorno smatram da su se stekli objektivni preduslovi da nadležno tužilaštvo u saradnji sa ostalim institucijama demistifikuje inflaciju anonimnih krivičnih prijava prema meni, kako bih kao građanka mogla da podnesem prijavu za lažno prijavljivanje, saglasno odredbama Krivičnog zakonika”, rekla je Kasalica.

Ona je podsjetila da je prva anonimna prijava bila prema Agenciji za sprječavanje korupcije i da je postupak okončan u njenu korist.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije