fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKAP prekinuo proizvodnju aluminijuma nakon 52 godine

KAP prekinuo proizvodnju aluminijuma nakon 52 godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kombinat aluminijuma – Uniprom ugasio je u ponedjeljak i preostalih 12 ćelija u pogonu Elektrolize, čime je nakon 52 godine prestala proizvodnja primarnog aluminijuma u Crnoj Gori, saznaju Vijesti.

U KAP-u su ostali da rade pogoni za proizvodnju bileta-trupaca i silumina-legura, a fabrika će za potrebe njihove proizvodnje uvoziti aluminijum.

Kombinat je većinu ćelija za proizvodnju ugasio u decembru 2021. godine, kada je Elektroprivreda (EPCG) odbila da ga snabdijeva strujom po dotadašnjim cijenama od 44 EUR za megavat sat (MWh), jer su berzanske iznosile i preko 200 EUR.

Gašenjem preostalih ćelija u Elektrolizi bez radnog mjesta ostaje oko 50-ak radnika, od kojih najveći dio može otići i prijevremenu penziju kada na snagu stupi izmjena Zakona o penzijskom osiguranju.

Iz Uniproma, koji je vlasnik KAP-a, Vijestima su odgovorili da je tačno da su zaustavili proizvodnju u Elektrolizi, ali da će “kao i uvijek voditi računa da radnici ne trpe posljedice”.

”Štetu će na sebe preuzeti kompanija kao i do sada, ona je velika, ali zbog bestijalnih napada na kompaniju i vlasnika pokrenuli smo incjativu pred Evropskom energetskom zajednicom da otvori istragu i utvrdi činjenice na koje se pozivamo, a za koje tvrdimo da su istinite i potpuno potvrđene od ovlašćenih verfikatora Evropske unije (EU)”, saopšteno je iz kompanije koja je dio poslovne grupe biznismena Veselina Pejovića.

Kako su kazali, Vlada je nezakonito oduzela emisione kredite Unipromu, a dodijelila ih EPCG-u, suprotno direktivi EU.

“Evropska energetska zajednica je već pokrenula postupak, šteta se mjeri u desetinama miliona EUR, a nakon što prispije izvještaj EU, nastavićemo sa daljim aktivnostima. Ostale fabrike u KAP-u rade nesmetano”, saopšteno je iz Uniproma.

Izmjena Zakona o penzionom osiguranju, koju je Skupština usvojila 19. aprila, omogućavaju povoljnije odlaske u penziju za radnike iz rudarsko-metalurškog kompleksa ako su bez posla ostali zbog “obustave proizvodnje nastale gašenjem ili zatvaranjem proizvodnih kapaciteta usljed ekonomskih i tehnoloških problema u poslovanju”.

Međutim, ona je usvojena nakon što je odlazeći predsjednik Milo Đukanović raspustio Skupštinu, zbog čega nije potpisao izmjenu ovog zakona kao ni ostale usvojene u tom periodu.

Radnici koji su u utorak kontaktirali Vijesti, očekuju da će novi predsjednik, Jakov Milatović, nakon što preuzme dužnost 20. maja, potpisati ovaj zakon, kako ne bi morali čekati nekoliko mjeseci da se konstituiše novi saziv parlamenta nakon junskih izbora, koji bi ponovo usvajao isti zakon.

U decembru 1971. godine počela je proizvodnja aluminijuma u Kombinatu, a novi pogoni su otvarani sve do početka 80-ih godina prošlog vijeka.

Kombinat je bio državni sve do privatizacije 2005. godine kada je prodat kompaniji ruskog milijardera Olega Deripaske. U KAP je u julu 2013. godine uveden stečaj, kada je upravljanje proizvodnjom u dogovoru sa stečajnom upravom prvo preuzeo državni Montenegro Bonus, a zatim od jula 2014. Uniprom. Kompanija Veselina Pejovića postala je zvanično vlasnik imovine KAP-a nakon završetka stečaja u oktobru 2021. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...