fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKamatne stope u januaru nepromijenjene

Kamatne stope u januaru nepromijenjene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u januaru je ostala nepromijenjena u odnosu na decembar i iznosila je 5,84 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

„Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa takođe je ostala nepromijenjena u odnosu na decembar i iznosila je 5,33 odsto”, navodi se u Biltenu CBCG.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u januaru je porasla 0,25 procentnih poena na 5,41 odsto, a nominalna 0,26 procentnih bodova na 4,9 odsto.

Porsječna ponderisana efektivna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u januaru je ostala nepromijenjena na 23,23 odsto, dok je nominalna porasla 0,01 procentni poen na 20,43 odsto.

Kamatne stope MFI na novoodobrene kredite u januaru su porasle, efektivna 0,63 procentnih poena na 24,46 odsto, a nominalna 0,05 procentnih bodova na 20,79 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u januaru je bila nepromijenjena u odnosu na decembar i iznosila je 0,4 odsto.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u januaru je iznosila 5,44 procentna poena i neprominjena je u odnosu na decembar.

Najčitanije