fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJužnoamerička delegacija uspješnih privrednika posjetila PKCG

Južnoamerička delegacija uspješnih privrednika posjetila PKCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Argentinski preduzetnici zainteresovani su za poslovanje van svoje države, a južnoamerička delegacija uspješnih privrednika željela bi da to bude u Crnoj Gori, kazao je šef Delegacije Frederico Tomašević.

Delegacija crnogorskih iseljenika – uspješnih privrednika iz Južne Amerike posjetila je danas Privrednu komoru (PKCG) i sa njenim predsjednikom Vlastimirom Golubovićem i predstavnicima domaćih kompanija i institucija razgovarala o mogućnostima investiranja i ekonomske saradnje.

Tomašević je kazao da je veliko interesovanje argetinskih preduzetnika da započnu poslovanje van zemlje.

“Naša želja je da to bude u Crnoj Gori, za koju nas vezuju korijeni i snažne porodične uspomene”, rekao je Tomašević.

On je naveo da je cilj njihove posjete upoznavanje sa investicionim ambijentom i uslovima za otpočinjanje biznisa.

“Predstavljamo veliki broj Crnogoraca koji žive u Južnoj Americi i žele da upoznaju uslove kako bi investirali, te na taj način ojačali veze sa zemljom predaka”, naglasio je Tomašević.

On je informisao sagovornike da je nedavno u Buenos Airesu formiran crnogorski preduzetnički i kulturni centar sa ciljem afirmacije veza dvije države.

Golubović je na sastanku predstavio organizaciju i aktivnosti PKCG koja, kroz institucionalno partnerstvo sa donosiocima odluka nadržavnom i lokalnom nivou, već gotovo vijek doprinosi kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta.

“Možemo zajedno uraditi mnogo da povećamo robnu razmjenu Crne Gore i zemalja Južne Amerike, ne samo kroz uvoz, već plasmanom visoko kvalitetnih crnogorskih proizvoda”, naglasio je Golubović.

On je, kako su kazali iz PKCG, na sastanku predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore koju od obnove nezavisnosti karakteriše dinamičan ekonomski rast i razvoj, a posljednjih godina ostvaruje se po najvećoj stopi u Evropi.

Kako se navodi, dobrim rezultatima umnogome doprinose strane investicije, u bruto iznosu od deset milijardi EUR, iz ukupno 120 zemalja, što govori o Crnoj Gori kao povoljnom ambijentu za ulaganje.

Golubović je predstavio razvojne projekte, vrijedne više milijardi EUR, u saobraćaju, turizmu, energetici, agraru, građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

“Prošle godine ostvarili smo rekordne rezultate u turizmu sa 2,2 miliona gostiju i 13 miliona noćenja. Ove godine očekujemo još bolje pokazatelje, odnosno 2,5 miliona turista i 14 miliona noćenja”, naveo je on.

Golubović je prezentovao povoljnosti za pokretanje biznisa u poslovnim zonama, stimulativne poreske stope i benefite od ekonomskog državljanstva.

On je istakao da je Crna Gora, iako geografski mala država, zahvaljujući sporazumima sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, Evropskom unijom, Rusijom, Turskom, dio velikih tržišta od 800 miliona ljudi.

Golubović je dodao da je jedan od osnivača i prvi predsjednik PKCG Mićo Stijović, čija se porodica iselila u Južnu Ameriku.

Iz PKCG su dodali da su gosti iz Južne Amerike naveli da će inicirati bratimljenje argentinskog grada Tandila sa Podgoricom.

Najčitanije