fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJoš nije ugovoreno održavanje aviona

Još nije ugovoreno održavanje aviona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Menadžment kompanije ToMontenegro i stečajna uprava Montenegro Airlinesa (MA) još nijesu potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, bez kojeg nova avio-kompanija ne može početi komercijalne letove.

Prema informacijama Pobjede, čeka se da Agencija za civilno vazduhoplovstvo odobri MA u stečaju licencu za pokretanje sektora 145 za održavanje aviona.

Kroz ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, uz održavanje aviona, stečajna uprava MA treba ToMontenegru da ponudi usluge keteringa, prevoza putnika na aerodromu i drugih djelatnosti koje su im potrebne.

Usluge će pružati bivši radnici MA koje će stečajna uprava angažovati, a prije toga moraće da obavi reorganizaciju preduzeća, kako bi moglo da posluje u stečaju i na taj način sačuva u potpunosti stečajnu masu.

Iz ToMontenegra su u ponedjeljak saopštili da je počela prodaja karata za prve komercijalne letove iz Podgorice i Tivta ka Beogradu, po promotivnoj cijeni od 109 EUR. Karte se kupuju na sajtu airmontenegro.com, a glavni grad Srbije za sada je jedina destinacija prema kojoj saobraćaju.

Portparolka kompanije Mina Muković kazala je da će prvi let biti obavljen 10. juna, iako je državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija, Zoran Radulović, prethodno najavljivao da će avioni ToMontenegra poletjeti prije 1. juna, te da će osim ka Beogradu letjeti za Frankfurt i Ljubljanu.

Prodaja prvih karata počela je nakon kritike vazduhoplovnog analitičara Alena Šćurica. On je kazao da avio-kompanija 15-ak dana prije 1. maja, za kada je bio najavljen prvi let, nije počela da prodaje karte.

“To će rezultirati daljim gubicima kompanije, jer su putnici već kupili karte na konkurentskim kompanijama. U normalnim okolnostima kompanije u prodaju stavljaju svoje letove šest mjeseci prije prvih letova”, naveo je nedavno Šćuric.

Ukoliko ToMontenegro što prije ne dogovori saradnju sa stečajnom upravom MA, biće doveden u pitanje i let najavljen za 10. jun.

Stečajna uprava MA prethodno je odbila zahtjev menadžmenta ToMontenegra da im iznajme hangare, alat i drugu imovinu. Oni su za to nudili deset hiljada EUR mjesečno, što je ispod tržišne vrijednosti.

Umjesto toga, ponuđeno im je da im te usluge pruža MA u stečaju koji će tako nastaviti da obavlja dio djelatnosti i nakon uvođenja stečaja.

Najčitanije